Dossier Batibouw

De energietoekomst is duurzaam, elektrisch en geconnecteerd

3 december 2018 Bron: Viessmann
De energietoekomst is duurzaam, elektrisch en geconnecteerd
Foto: Viessmann
Dreigende stroomtekorten en hogere elektriciteitsfacturen waren de afgelopen maanden voorpaginanieuws. Viessmann, één van de meest toonaangevende fabrikanten van verwarmingsoplossingen, springt op Batibouw in de bres voor een nieuwe aanpak. “Consumenten zullen almaar vaker zelf stroom en warmte opwekken en overschotten teruggeven aan het net”, stelt Patrick O, algemeen directeur van Viessmann Belgium. De verwarmingsspecialist doet op Batibouw, de grootste bouw- en renovatiebeurs van het land, vier trends uit de doeken die de energiemix van de toekomst zullen bepalen.

TREND 1: ELEKTRIFICATIE VAN DE ENERGIEMARKT

Dat onze auto’s gestaag overschakelen van benzine of diesel naar hybride en elektrische alternatieven, is al langer een bekend gegeven. Dat zich in de verwarmingsmarkt een gelijkaardig patroon aftekent, is voor velen nieuw. Meer nog, toestellen die consumenten in staat stellen zelf stroom en warmte op te wekken, maken een steile opmars. “De brandstofcel- en WKK-technologie[1] van Viessmann geeft gezinnen, bedrijven en wijken de mogelijkheid om zelf warmte op te wekken en elektriciteit te genereren. De overschotten kunnen ze delen,” legt Patrick O uit. Viessmann zet op Batibouw toestellen in de kijker die warmte én elektriciteit generen.

Lees hier meer over op: Elektrificatie van de energiemarkt

TREND 2: DUURZAAM VERWARMEN

“In de nabije toekomst zullen duurzame oplossingen meer dan ooit een noodzakelijk alternatief vormen voor fossiele brandstoffen. Zowel voor de productie van sanitair warm water als voor elektriciteit. Ook warmtepompen zullen een steeds prominentere plaats innemen in huishoudens”, zegt Patrick O. En dat is nodig, want België mist in vergelijking met Duitsland voorlopig de boot op het vlak van aanwenden van zonne-energie en warmtepomptechnologie.

“Consumenten worden door beleidsmakers niet aangemaand te investeren in duurzame alternatieven zolang die laatste de deadline voor het sluiten van de kerncentrales blijven uitstellen”, legt Patrick O de vinger op de wonde. Viessmann benadrukt op Batibouw de waarde van duurzame energieoplossingen en stelt er gezinnen en bedrijven er onder andere een state of the art split-warmtepomp voor.

Lees hier meer over op: Duurzaam verwarmen

TREND 3: CONNECTIVITEIT, MET ANDERE PRODUCTEN EN MET DE INSTALLATEUR

In de hedendaagse maatschappij is iedereen op de één of andere manier met het internet verbonden. Steeds meer raken ook producten met elkaar verbonden via een waar internet der dingen. “Op dat vlak kunnen geconnecteerde verwarmingstechnieken een serieuze meerwaarde bieden,” aldus Patrick O.

De energietoekomst is duurzaam, elektrisch en geconnecteerd
Vanaf januari 2019 worden de digitale energiemeters voor elektriciteit en gas geïntroduceerd in België. Slimme meters die via smart grids automatisch energie en informatie over meterstanden naar de netbeheerder sturen zijn al beschikbaar. Zo kunnen energieleveranciers het reële verbruik van gezinnen en bedrijven in realtime monitoren – een goede zaak voor je portemonnee en mogelijk de inleiding van het einde van louter dag- en nachttarieven.

Consumenten kunnen hun ketel vandaag vanop afstand bedienen. Binnenkort kan ook de installateur zelfs problemen vanop afstand verhelpen. Als er een probleem is laat die dat de consument in de nabije toekomst zo snel als mogelijk weten.

Lees hier meer over op: Connectiviteit met andere producten en de installateur

TREND 4: EFFICIËNT VERWARMEN MET FOSSIELE BRANDSTOFFEN

“60 procent van de Belgen verwarmt zijn woning nog steeds met een verouderde olie- of gasketel. Lage temperatuur ketels ouders dan 15 jaar verbruiken zeer veel energie en geven er ook veel af via de schoorsteen”, zegt Patrick O. “Zo wordt het voor België moeilijk de klimaatdoelstellingen van 2020 en 2050 te halen. Het goede nieuws? Tegenwoordig haalt een condenserende gasketel van Viessmann een rendement tot 98 procent, terwijl dat bij een verouderde ketel slechts 75 procent is.”

Dat investeren in een condensatieketel of brandstofceltechnologie loont, zie je ook op je energiefactuur. “Een oude ketel vervangen door een nieuwe, brengt véél meer op dan een spaarboekje”, zegt Niels Vermylen, marketingverantwoordelijke bij Viessmann. Een condensatieketel recupereert immers de warmte van rookgassen, bij een klassieke verwarmingsketel gaat die verloren. Die extra warmte zorgt voor een hoger rendement.

Lees hier meer over op: Efficiënt verwarmen met fossiele brandstoffen

De energietoekomst is duurzaam, elektrisch en geconnecteerd

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo