Verwarming & Sanitair

Viessmann op Batibouw: Efficiënt verwarmen met fossiele brandstoffen

Viessmann op Batibouw: Efficiënt verwarmen met fossiele brandstoffen
Viessmann Vitodens 200-W
“60 procent van de Belgen verwarmt zijn woning nog steeds met een verouderde olie- of gasketel. Lage temperatuur ketels ouders dan 15 jaar verbruiken zeer veel energie en geven er ook veel af via de schoorsteen”, zegt Patrick O. “Zo wordt het voor België moeilijk de klimaatdoelstellingen van 2020 en 2050 te halen. Het goede nieuws? Tegenwoordig haalt een condenserende gasketel van Viessmann een rendement tot 98 procent, terwijl dat bij een verouderde ketel slechts 75 procent is.”

Tijdens Batibouw 2019, de grootste bouw- en renovatiebeurs van het land, doet Viessmann vier trends uit de doeken die de energiemix van de toekomst zullen bepalen. Vandaag bespreken we in dit artikel de vierder trend: Efficiënt verwarmen met fossiele brandstoffen.

Dat investeren in een condensatieketel of brandstofceltechnologie loont, zie je ook op je energiefactuur. “Een oude ketel vervangen door een nieuwe, brengt véél meer op dan een spaarboekje”, zegt Niels Vermylen, marketingverantwoordelijke bij Viessmann. Een condensatieketel recupereert immers de warmte van rookgassen, bij een klassieke verwarmingsketel gaat die verloren. Die extra warmte zorgt voor een hoger rendement.
Op Batibouw stelt Viessmann zijn nieuwste gamma condensatietechnologieën tentoon:

1. Vitodens 050-W: condenserende gaswandketel met nominaal warmtevermogen

De Vitodens 050-W is een condenserende ganswandketel die zich perfect leent voor nieuwbouw en renovatie. Dankzij zijn compacte afmetingen is hij het ideale alternatief voor verouderde verwarmingsketels in gebouwen met meerdere verdiepingen, alsook bij verticaal meervoudig gebruik van maximaal vijf toestellen. De hoogwaardige Inox-Radial-warmtewisselaar van roestvast staal zet de gebruikte energie efficiënt om in warmte. Het rendement bedraagt maar liefst 97 procent (Hs). Ook de cilinderbrander van roestvast staal verbruikt weinig aardgas – wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot.

Verder kunnen met de gebruiksvriendelijke toetsen de temperatuur van verwarming en sanitair water snel ingesteld worden. De digitale display geeft de bedrijfsmodi en temperaturen gestructureerd weer. Optioneel zijn ook afstandsbedieningen verkrijgbaar, zowel draadloos als met een draad. De Vitodens 050-W is verkrijgbaar als combitoestel met geïntegreerde doorstroomverwarmer in twee vermogensversies (6,5 tot 24 en 8,8 tot 33 kW).

De Vitodens 050-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 1.446 euro, exclusief btw en installatiekost.

2. Vitodens 100-W: gascondensatieketel voor wandmontage, nominaal verwarmingsvermogen

De condenserende gaswandketel Vitodens 100-W kan perfect in je woonruimte worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld boven de wasmachine, de droogautomaat of een werkblad. Deze wandketel verbruikt minder energie omdat hij ook de warmte uit de rookgassen benut. Het resultaat? Een rendement tot 97 procent, goed nieuws voor het milieu én uw portemonnee.

De Vitodens 100-W is uitgerust met een ingebouwde elektronische ketelkringregeling voor kamertemperatuur gestuurde werking. Het toestel past zich aan het weer aan dankzij de aansluiting van een buitentemperatuursensor en een ruimtethermostaat. Daarbovenop bevat het ook een geïntegreerde vorstbeveiliging. Met het nieuwe verlichte lcd-touchscreen kan je de verwarmings- en de sanitair watertemperatuur vlug instellen. Alle installatiecomponenten zoals verwarmingswaterexpansievat, pompen en veiligheidsarmaturen zijn standaard inbegrepen.

De Vitodens 100-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 1.749 euro, exclusief btw en installatiekost.

3. Vitodens 200-W met aanraakscherm

De Vitodens 200-W is een innovatieve condenserende gasketel met een rendement tot 98 procent en 30 procent minder energieverbruik dan verouderde klassieke ketels – en behoort zo tot de ERP energie-efficiëntieklasse A. Als je deze combineert met zonnecollectoren of modulerende afstandsbedieningen, bereikt de Vitodens zelfs energie-efficiëntieklasse A+.

Patrick O: “Je oude, energieverslindende ketel vervangen door een moderne condenserende gasketel is een investering, die je zo hebt terugverdiend. Je kan er honderden euro’s per jaar mee uitsparen. Zowel op vlak van energie-efficiëntie als op financieel vlak leveren onze ketels een hoog rendement.”

De troeven van de Vitodens 200? Een milieuvriendelijke en efficiënte Inox-Radial-warmtewisselaar met 10 jaar garantie, een milieuvriendelijke MatriX-cilinderbrander en een geïntegreerde Lambda Pro Control Plus verbrandingsregeling. Die verlengen de levensduur van het toestel en zorgen mee voor een continu hoog rendement. Verder garandeert de verbrandingsregeling dat de omschakeling van arm naar rijk aardgas naadloos verloopt.

Met de innovatieve en optionele Wi-Fi-adapter Vitoconnect 100 kan je de Vitodens 200-W ook via het Wi-Fi-netwerk met een app op je smartphone of tablet besturen. Handig, ook al omdat je zo energie kan besparen door bij te sturen vanop afstand – bijvoorbeeld wanneer je onverwacht twee uur in de file staat terwijl je ketel al draait.

De Vitodens 200-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 2.237 euro voor de 13kW versie met constantregeling, exclusief btw en installatiekost.

4. Vitocrossal 300 CU3A: voordelig verwarmende gascondensatieketel voor families

De Vitocrossal 300 CU3A is een extreem efficiënte staande gascondensatieketel die bespaart op energieverbruik en emissies van schadelijke stoffen tot een minimum beperkt. Het toestel bevat naast een Inox-Crossal-warmtewisselaar uit roestvast staal - garantie voor een hoge condensatiebenutting, lange levensduur en weinig onderhoud – ook een MatriX-gasbrander: een mijlpaal qua verwarmingstechniek met zijn bijzonder emissiearme verbranding. Die laatste bevat ook een Lambda Pro Control-verbrandingsregeling waardoor de ketel zich automatisch aanpast bij wisselende gaskwaliteiten en een constant hoog rendement garandeert van 98 procent voor aardgas én vloeibaar gas.

Deze Vitocrossal is uitermate geschikt voor het verwarmen van zowel meergezinswoningen, openbare gebouwen en industriële complexen. Dankzij zijn gesloten werking kan de condensatieketel binnenshuis overal flexibel worden opgesteld. Met de intuïtieve Vitotronic-regeling kunnen zowel installateur als gebruiker de Vitocrossal 300 CU3A makkelijk bedienen.

De Vitocrossal 300 CU3A is beschikbaar vanaf 3586€, exclusief btw.

Viessmann Vitorondens
Vitorondens 200-T

5. Vitorondens 200-T: compacte condenserende stookolieketel

De Vitorondens 200-T is een staande oliecondensatieketel uit roestvrij staal die dankzij zijn compacte afmetingen bijzonder geschikt is voor renovaties. Verder bevat de ketel een duurzaam Eutectoplex-verwarmingsoppervlak en een nageschakelde Inox-Radial-warmtewisselaar.

Laurent Vercruysse: “Consumenten beseffen vandaag onvoldoende dat een goedkopere en niet-condenserende laagtemperatuurketel, rekening houdend met boomende energieprijzen, op termijn een stuk duurder uitkomt dan een condenserende stookolieketel.”

De Vitorondens 200-T zorgt voor een extreem milieuvriendelijke en efficiënte verbranding met een rendement tot 97 procent. Het toestel is beschikbaar vanaf 3.894 euro voor de 20 kW versie met constantregeling, exclusief btw en installatiekost.

Ook interessant