Nieuwbouw

De bouwsector leeft op na de crisis

Na enkele negatieve jaren knoopt de bouw in 2011 terug aan bij de groei. Die conclusie maakt de Confederatie Bouw bij de voorstelling van haar jaarverslag 2010-2011. Voor 2010 kon de sector uiteindelijk net de rode cijfers achter zich laten. Voor 2011 wordt een groei voorspeld (+1,8%). “De Belgische economie heeft zich goed hersteld na de crisis”, zegt Johan Willemen, Voorzitter van de Confederatie Bouw. “De balans van de bouw is ook beter dan verwacht.”

In vergelijking met het gemiddelde van de Belgische economie (+2,1%) hinkte de bouw in 2010 wat achterop (+0,3%). Vorig jaar hadden de vooruitgang in de renovatie en de burgerlijke bouwkunde nog heel wat moeite om de terugval in de nieuwbouw te compenseren. In 2011 groeien renovatie en burgerlijke bouwkunde aan hetzelfde tempo. De burgerlijke bouwkunde kan bovendien rekenen op het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Maar de voornaamste drijfveer voor de nieuwe groei in 2011 wordt de bouw van woningen die in 2010 zijn vergund.

De bouw zorgt ook voor werkgelegenheid: tegen 2020 worden 30.000 nieuwe banen gecreëerd. Het verbeteren van de energieprestatie van gebouwen zal een belangrijke katalysator blijven voor de verdere groei van de sector, alsook de noden op het vlak van huisvesting en infrastructuur van een steeds verder groeiende bevolking.

De bouw heeft de crisis goed doorstaan, hoewel de perspectieven nog altijd een stuk onzekerheid bevatten. Het vinden van geschoolde arbeidskrachten wordt dé uitdaging voor de komende jaren. Tegen deze achtergrond is het van cruciaal belang om het concurrentievermogen van de bedrijven te behouden door onder andere in te zetten op vorming, loonkostenbeheersing en de strijd tegen sociale en fiscale fraude.

Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd Bestuurder van de Confederatie Bouw: “Bij een ongewijzigd beleid zal de bouwsector binnen enkele jaren grote moeite hebben om de nodige geschoolde werkkrachten te vinden. Er is nu nood aan een actieplan om ervoor te zorgen dat de bouwsector zijn belangrijke rol binnen de Belgische economie kan blijven spelen.”