Algemeen

De bouw verbitterd naar aanleiding van het regeerakkoord

De Confederatie Bouw plaatst de dag na het regeerakkoord meer dan ooit vraagtekens bij de wil van de politieke wereld om rekening te houden met de zware moeilijkheden waarmee de Belgische bouw wordt geconfronteerd. De belastingen, zoals de btw bijvoorbeeld, gaan weliswaar niet omhoog en er zal een inspanning worden geleverd om de loonkosten van de ondernemingen te verlichten, onder andere door de aangekondigde indexsprong. Men kan zich uiteraard hierover alleen maar verheugen. Maar daar stoppen de positieve maatregelen.

De beslissing om de leeftijd van de woning op te trekken tot 10 jaar (in plaats van 5 nu) om het verlaagde btw-tarief van 6% op renovatiewerken toe te passen, zal de activiteit in dit bedrijfssegment benadelen en zal leiden tot een terugval van ongeveer 0,3 tot 0,5% van de totale productie van de sector. Bovendien werd geen enkele herstelmaatregel getroffen om de bouw van nieuwe woningen te ondersteunen. De onderhandelaars wilden niet ingaan op het verzoek van de Confederatie om de btw voor dit soort bouwwerken op 12% te brengen.

Behalve de indexsprong zal de socialelastenverlaging voor bedrijven die de regering heeft aangekondigd uiteindelijk, in de bouw, uitkomen op een extra lastenverlaging (ten opzichte van de huidige toestand) van nauwelijks 1%.
Onze ondernemingen hebben echter dringend een stevige verlaging van hun loonkosten nodig om de concurrentie van buitenlandse bedrijven afkomstig uit lageloonlanden aan te kunnen. Er werd overduidelijk niet naar hen geluisterd.

Zullen zij gehoor vinden tijdens het overleg dat de regering binnenkort belooft te voeren met de sector over het vraagstuk sociale fraude en sociale dumping? Zal de regering deze gelegenheid aangrijpen om echt de maatregelen te treffen die de activiteit en de vrijwaring van de werkgelegenheid ondersteunen, die de bouw heel dringend nodig heeft?

Ook interessant


Build for Life