Algemeen

De bouw is naïef, dom of crimineel

Voorlopig blijft de vraag bij de bouwenquête deels nog open staan. Naïef en dom is bewezen. Crimineel nog niet volledig.

Directeur Koelman van Strukton Betonbouw had een probleem. Hij zat met verliesgevende projecten als de Willemsspoortunnel en had een mooi winstgevend project, de Schipholspoortunnel. Normaal gesproken kon hij de winst van het ene project overboeken naar het andere om het verlies weg te werken. Niets aan de hand. Nu had hij een probleem. De winst van de Schipholspoortunnel vloeide naar de Strukton Groep. Daarom had hij valse nota’s geschreven.
Aangezien hij onder ede stond, gaan we ervan uit dat het verhaal waar is. Maar als hij denkt niets strafbaars te hebben gedaan, dan is het wel naïef en dom.
Zijn HBW-collega Nagtegaal was ingelicht dat Strukton én de winst naar voren wilde halen én diezelfde winst wilde versluieren voor de NS en de Strukton Groep. “Als het maar netjes gebeurt”, had hij gezegd en verder nooit meer gekeken hoe. Ook dat is dom en naïef. Het heeft de bedrijven in ieder geval 33 miljoen gulden plus een hoop negatieve publiciteit bezorgd.
Tegelijkertijd is dit het beeld dat de bouwers graag creëren. De baas wil een bepaald beleid. Zijn onderhorigen voeren het uit, waarbij vooral de administrateurs donders goed beseffen verkeerd bezig te zijn. De baas weet echter van niets en crimineel waren ze in ieder geval niet. En het allerbelangrijkste: de klant is er niet de dupe van geworden, het is slechts bedoeld geweest productie te kunnen maken en conculega’s het hunne te gunnen.
Zo langzamerhand moet het de enquêtecommissie duizelen. Dachten de leden criminelen op het spoor te zijn, vertellen diezelfde personen dat het in hun ogen allemaal doodnormaal was en mocht.
En op het moment dat ze hard willen doorvragen, durft een ondervraagde keihard terug te vuren. Zoals directeur Veerman van Koop Tjuchem, die vorige week de commissie van vooringenomenheid beschuldigde. Eerlijk gezegd, de commissie wekt die indruk ook.

Drentse boer
Zijn baas Henk Koop maakte het nog mooier. Die zat erbij zoals hij is, als een Drentse boer die al dat gezeur over die paar rotcenten meer dan zat is en wel wat anders aan zijn hoofd heeft. Het allereerste wat opviel, was dat Koop de belofte aflegde en niet de eed. Dit in tegenstelling tot wat iedereen die hem kent had verwacht.
Verder deed hij zich voor als de baas van een miljardenbedrijf, hetgeen hij ook is, die meer zorgen heeft over zijn buitenlandse operaties in landen die bekend staan om corruptie en criminaliteit. Niemand, en met name de Belastingdienst, begrijpt hem.
Het beeld dat verder op het netvlies is geëtst, heeft te maken met de uitdrukking ‘dief en diefjesmaat’. Zoals verwacht op vrijdag ‘Koopdag’, werden kosten noch moeite gespaard om klokkenluider Ad Bos zwart te maken. Koop zelf beschuldigde hem onomwonden van chantage. Vraag is dan natuurlijk waarom Koop hem dan niet onmiddellijk had laten oppakken. Eerder had Bos al het nodige over Veerman gezegd.
Maandag was het de beurt aan de accountants en met name KPMG Forensic. Getuige na getuige gaf aan dat het rapport over de gang van zaken rond de Schipholspoortunnel knudde was. Na de eerdere verhoren, waarin accountants in zijn algemeenheid er niet best afkwamen, was dit bepaald niet verwonderlijk.
Voorlopig blijft de vraag deels nog open staan. Naïef en dom is bewezen. Crimineel nog niet volledig.
Build for Life