Interieur

De bank in z'n element

Wie kent ze niet. Jaren en jaren waren ze het gouden duo in de gemiddelde woonkamer. De twee- en de driezitter. Al decennia een gelukkig stel. De belangrijkste meubels die de vaste indeling van de kamer bepaalden. Want als deze twee joekels eindelijk een keer stonden, bleef er wegens ruimtegebrek meestal niet veel variatie over. Ja inderdaad, we spreken in de verleden tijd, want de tijd van dergelijke statische interieurs is met de opkomst van de moderne bank niet meer van toepassing.

Het bankstel is de afgelopen jaren langzaamaan steeds verder uitgebouwd. Het begon met de 'hocker' (voetenbank) en via de chaise longue zijn we nu aanbeland tot banken die tot heuse ziteilanden te vormen zijn.

Elke dag een andere opstelling. Dat is mogelijk met de 'elementenbank' die we nu in bijna alle belangrijke meubelcollecties in verschillende vormen terugvinden. Met verschillende losse stukken bank kun je letterlijk aan het puzzelen slaan. Wat doen we vanavond? Schuiven we hem tot een 'daybed' of wordt het een chaise longue met een losse poef voor de drankjes?

Jan des Bouvrie bevestigt dat de elementenbank steeds meer de plaats inneemt van het doorsnee bankstel. "Met hoekelementen, diepzittende elementen en hockers, die er ook nog eens in verschillende afmetingen zijn, kunnen verschillende opstellingen worden gemaakt." Dat klinkt als woonkamers met formaat balzaal. Maar dat valt gelukkig mee. Des Bouvrie: "Voordeel is juist dat je met de elementen zelf een combinatie kunt samenstellen, zodat elke kamer ermee ingericht kan worden. Ook kunnen ze los van elkaar dienen als stoel en sofa en de hocker als tafel."

Basis

"En we gaan weer terug naar de basisvormen", zegt Jan, die vindt dat we al die 'flossie kussens' wel hebben gehad. "Je zult zulke banken, met stapels losse kussens, wel blijven zien, maar ik denk dat we toch weer teruggrijpen naar de strakke bank die goed ontworpen is. En die vooral duurzaam is. De laatste acht jaar hebben de mensen zich van alles kunnen veroorloven. Ze kochten in een impuls een bank, met het idee dat als-ie zou gaan vervelen 'we toch gewoon weer een nieuwe kopen'. Nu de economie terugloopt, willen we er minimaal acht jaar plezier van hebben. Dus kijken we tien keer en kiezen voor kwaliteit en een ontwerp dat niet zo heel trendgevoelig is."

Dat Des Bouvrie gelijk heeft, werd bewezen op de internationale meubelbeurzen. De nieuwe collecties zijn duidelijk terughoudender en er waren veel strakke ontwerpen te zien. Dit terwijl nog maar een jaar geleden veel meer extravagante en wonderlijke vondsten de revue passeerden. Bovendien waren de kleuren vorig jaar beduidend uitbundiger. Jan: "Die hippe kleurtjes zullen altijd wel blijven bestaan, maar de kleuren zullen toch meer naar het muisgrijs, zeg maar olifantskleuren en beige gaan. Meer de naturel warme kleuren. Eigenlijk gek, want met die kleuren ben ik ooit begonnen."

Velours

We grijpen wel meer terug op het verleden. Dat geldt tevens voor de stof. Ribfluweel is terug van weggeweest. Leer echter is absoluut uit. Ook volgens Jan. "We willen stoffen die prettig aanvoelen en van een mooie kwaliteit zijn: velours zie je weer helemaal terugkomen. Maar ook mooie kwaliteit linnen en katoenen stoffen." De trend hotelchique heeft ook de bank in zijn greep: een luxe maar ingetogen uitstraling, warm en aaibaar.

Veranderbank

Naast de elementenbank zien we ook steeds meer banken die van gedaante verwisselen doordat arm- of rugleuning verplaatsbaar of wegklapbaar is. Legio snufjes worden bedacht om de bank toch maar vooral niet saai te laten zijn. Voordeel is dat je op zo'n bank niet snel uitgekeken raakt. Hoe het ook zij, de bank gaat een nieuw leven tegemoet en wordt in plaats van overheersend meubelstuk een gewillige klant in onze woonkamer.