Keukens

De Quooker: de kokend-water-keukenkraan

Niels en Walter Peteri van Quooker maken de droom van hun vader waar. De broers ontvingen enkele weken geleden de Rotterdamse Ondernemersprijs voor hun gepatenteerde kraan waaruit à la minute kokend water stroomt. Henri Peteri, de vader van Niels en Walter, heeft sinds 1970 aan het idee gewerkt. Hij ontwikkelde 40 verschillende prototypen van de kraan, en gaf hiervoor duizenden euro`s uit. Geen enkel bedrijf wilde de kraan in productie nemen.

Niels liet het idee echter niet los. Hij verkocht een stuk grond in Maarsbergen en verkreeg daarmee een aardig startkapitaal. Tot groot genoegen van vader resulteerden zijn inspanningen in 1992 in een goed functionerende kraan. Het ontwerp werd verder geperfectioneerd, waarna in 2004 de ware doorbraak volgde. In dat jaar werd een deal gesloten met 150 dealers in Denemarken.

In Nederland geniet de kraan vooral bekendheid doordat de Gooische vrouwen in de gelijknamige tv-serie er volop gebruik van maken. Dit jaar worden naar verwachting 300.000 Quookers verkocht. Het bedrijf realiseert een jaaromzet van 16 miljoen euro.