Algemeen

De Gucht is tevreden met zwakke euro

EU-commissaris voor Handel Karel De Gucht vindt de koersdaling van de euro tegenover de dollar niet zorgwekkend. Het echte probleem is de dramatische situatie in Griekenland, zegt hij. Karel De Gucht deed zijn uitspraken in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. In dat interview toont hij zich absoluut niet bezorgd over de recente koersdaling van de euro.

Dat maakt het de Europese bedrijven veel gemakkelijker om concurrentieel te zijn en meer te exporteren, zegt hij. Een lage koers zoals nu is veel beter dan een van 1,5 dollar per euro, want dat zou pas echt een probleem zijn.

Hij is het ook niet eens met de kritiek dat de EU te lang geaarzeld heeft met een hulpplan voor Griekenland. Het gaat om veel geld en bovendien is de Griekse regering uiteindelijk toch bereid gebleken om niet minder dan 30 miljard euro te besparen. Dat zal overigens gecontroleerd worden door Europa, belooft De Gucht.

Het is overigens niet de zwakke euro, dan wel de dramatische situatie in Griekenland die De Gucht zorgen baart. Daar dreigt een bijna revolutionaire stemming die alle herstelplannen teniet zou kunnen doen, vreest hij.
Build for Life