Nieuwbouw

Dbfm-contract mogelijk voor elk bouwproject

De pps-kennispool van Rijkswaterstaat en Groningen Airport werkt aan een nieuwe standaard, waarmee het mogelijk is om elk bouwproject uit te voeren als een dbfm(o)-project. De baanverlenging van de luchthaven Eelde wordt benut als proefproject.

Jan van Schoonhoven, directeur van de kennispool, stelt dat pps door de standaard ook beschikbaar wordt voor het mkb. Daarbij moet de financiering niet extern worden georganiseerd, maar via een beschikbaarheidsvergoeding. Bouwers lopen dan geen grote risico`s, terwijl de voordelen van de combinatie van bouw met onderhoud wel optreden. Hij is van mening dat bijna elk bouwproject goedkoper uitgevoerd kan worden door ontwerp en bouw vanaf het begin te koppelen aan onderhoud en exploitatie. Bij het project in Eelde wordt de dialoogfase zo minimaal mogelijk gehouden, en wordt er geen financiering van derden geëist.

In deze variant van pps betaalt de opdrachtgever periodiek voor de beschikbaarheid van de landingsbaan. Daardoor zijn de verhoudingen overzichtelijk, terwijl bij traditionele contracten wordt gewerkt met bonussen en strafkortingen. Bij rijksopdrachtgevers is bonussen uitkeren lastig, want ze hebben daarvoor geen geld op de begroting staan.

Gebaseerd op: Cobouw