Dampkap met recirculatietechniek

Bron: Voorlichtingsburo Wonen
Dampkap met recirculatietechniek
Wave Design
In woningen die zijn uitgerust met een gebalanceerd ventilatiesysteem is het niet wenselijk dat er een afvoer naar buiten wordt gerealiseerd, want dat zou de balans in het binnenklimaat verstoren. Voor deze woningen is een dampkap met recirculatietechniek een uitkomst. Een recirculatie dampkap filtert de lucht zonder gebruik te maken van een extern afvoerkanaal. De koolstoffilters filteren de kookdampen (kooklucht) en blazen de gefilterde lucht weer terug de ruimte in.

Filters van de dampkap

Bijna alle afzuigkappen kunnen worden voorzien van recirculatietechniek (recirculatiemodus). Het systeem is bovendien zeer milieuvriendelijk want het binnenklimaat wordt niet be´nvloed waardoor er geen warmteverlies optreedt. Actieve koolstoffilters nemen geur en vetdeeltjes op en dat betekent praktisch dat de filters regelmatig vernieuwd moeten worden. Deze regelmaat zorgt ervoor dat de dampkap perfect blijft functioneren en de woning vet- en geurvrij wordt gehouden.

Lage motorsnelheid

Uiteraard zijn er ook nadelen aan het systeem en dan met name vanwege de weerstand die ontstaat in de lucht aanzuiging. Een te hoge capaciteit van de motor veroorzaakt weerstand (gemiddeld 25%) en daarom wordt geadviseerd om een lagere motorsnelheid te kiezen; de lagere motor snelheid zorgt ervoor dat de lucht met minder weerstand wordt aangezogen waardoor de afzuigkap perfect blijft werken.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo