Vastgoed

Dalende huizenverkoop heeft invloed op andere branches

Het aantal verkochte huizen is in het eerste kwartaal 2011 met 14% afgenomen tot 21.536. Gemiddeld staat een huis 145 dagen te koop. De prijzen liepen 1% terug. Het grote aantal onverkochte huizen is niet verder toegenomen omdat zo`n 12.700 mensen hun huis definitief uit de verkoop haalden. De belangrijkste reden voor de daling is dat mensen moeite hebben om geld te lenen, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Begin dit jaar zijn de normen strenger geworden met betrekking tot de hoogte van de lasten bij aankoop van een huis. Daarbij is de rente op een langlopende hypotheek gestegen.

De NVM vreest dat het komende tijd niet veel beter zal gaan in de huizenbranche, met name omdat de rente naar verwachting nog verder zal stijgen. De daling in verkoop heeft ook gevolgen voor de verhuisbranche, bouwbedrijven, aannemers, verzekeraars en keukenverkopers. Het aantal opgeleverde nieuwbouwhuizen neemt af. Er zijn minder verhuizingen. Bij het betrekken van een ander huis kiest men vaak voor een nieuwe keuken of badkamer.

Hoe minder huizen er verkocht worden, hoe minder hypotheken worden afgesloten. De verzekeraars zetten minder spaarpolissen af. Door de strengere eisen is een adviseur veel langer bezig met financieel advies voor een hypotheek. Een kwart van de 8.000 tussenpersonen heeft afgelopen jaar met verlies gedraaid. Onderzoeksbureau D&O verwacht, als hier geen verandering in komt, dat er dit jaar zeker faillissementen zullen komen.

Gebaseerd op: Algemeen Dagblad