Algemeen

Daglichtsysteem vormt onderdeel systeemplafond

Importeur Techcomlight in Ederveen noemt de SolaMaster de eerste in zijn soort. Als de ‘transportbuis’ is bekleed met een speciale reflecterende folie gaat hooguit een half procent van het daglicht verloren. Dat betekent dat een gebruiker ook bij een bewolkte hemel bij daglicht kantoorwerk kan doen. De prijzen voor een systeem beginnen bij 300 euro.

Systemen als de SolaMaster vangen daglicht op in een koepel en transporteren dat via een reflecterende buis naar de onderliggende ruimten. De bekleding van de buis reflecteerde aanvankelijk 95 procent van het licht. Toepassing van een verbeterde folie verhoogden de reflectie tot 99,5 procent. De gebruiker kan zo zonder verlies daglicht over zo’n 14 meter en door vier etages heen transporteren.
De reflecterende bekleding bestaat uit aluminium, waarop een zilverlaag is opgedampt, en komt in de vorm van losse kokers. Een plakfolie die na de montage wordt losgehaald, beschermt de koker tijdens de installatie tegen vieze handen. Over de reflecterende laag is een permanente folie geplakt die de laag tegen oxideren beschermt. De buizen worden met een speciale folie luchtdicht afgeplakt zodat er geen warmte weglekt.

Vandalen
De dakkoepel bestaat uit acrylaat. Dit materiaal is bestand tegen vandalen en ultraviolet licht en reinigt zichzelf. De koepel verkleurt het licht niet. De fabrikant voorzag de binnenkant van de koepel van zogeheten raybenders oftewel afbuigingsgroeven, die het opgevangen licht naar beneden afbuigen en zo de lichtopbrengst verhogen met zo’n 20 procent. Al dan niet dimbare tl-armaturen met een daglichtkleur lichten de ruimte bij zodra het buiten donker wordt.
In de transportbuizen kan ook een armatuur voor bijvoorbeeld een spaarlamp worden gemonteerd. Een dergelijk systeem kan volgens Techcomlight gemakkelijk aan de lichtvraag in een kantoor voldoen.
Het bedrijf levert onder meer een dakkoepel met een diameter van 25 centimeter. Die is bedoeld voor onder meer keukens en badkamers. De gebruiker kan voor deze vochtige ruimten ook een uitvoering met een ingebouwde ventilatie nemen. Deze variant zuigt via de rand van het plafondelement de lucht af.
De leverancier benadrukt dat het systeem alleen licht binnenbrengt en geen warmte. Bij de 25-centimeter uitvoering kan de gebruiker via een afstandsbediening een klep in het midden van de koepel openen en sluiten zodat de gebruiker ook de ‘zonnelamp’ uit kan doen. Deze optie is handig in bijvoorbeeld conferentieruimten. Deze voorziening moet apart worden besteld en ligt niet op voorraad. Als alternatief kan de gebruiker een rolluikje over het plafondelement schuiven. Een andere optie is een losse diffuser die op uitermate zonrijke dagen het binnenvallende licht tempert.

Condens
Techcomlight zegt nooit klachten te ontvangen over lekkages en noemt die in beginsel onmogelijk, zolang de koepel en de doorvoer goed zijn geïnstalleerd. Wel kan zich in de winter condens vormen aan de binnenkant van de koepel. Die is echter zo geconstrueerd dat het water via speciale openingen in de rand van de dakopstand naar buiten wordt afgevoerd. Een borstelrand voorkomt dat bladeren en insecten in de buis geraken.
Techcomlight leerde dat momenteel zo’n 78 procent van de architecten die de leverancier spreekt, in elk geval de naam van het product kent. De belangstelling ervoor groeit, niet in de laatste plaats omdat bedrijfsmatige gebruikers in aanmerking komen voor subsidie volgens de Energie Investerings Aftrek.
De leverancier wijst erop dat een lichtkoepel al snel vier keer groter moet zijn dan een ‘zonnebuis’ om dezelfde hoeveelheid licht binnen te brengen.
De praktijk leerde dat de koepel niet altijd op het dak hoeft te staan. Via een transportbuis door de buitengevel en spouwmuur kan het systeem ook kelders en ondergrondse garages verlichten.
Build for Life