Vastgoed

Corporaties verkopen meer huizen aan beleggers

Woningcorporaties weten meer huizen te slijten aan beleggers. In de eerste helft van 2011 is voor 206 miljoen euro aan woningen verkocht aan beleggers. Volgens vastgoedmakelaar DTZ Zadelhoff werd in heel 2010 voor 130 miljoen euro verkocht. De cijfers beperken zich tot complete woningcomplexen.

DTZ Zadelhoff verwacht dat de beleggers dit jaar voor 1,5 miljard euro aan woningen kopen, en een steeds groter deel van die aankopen is afkomstig van corporaties. Vooral pensioenfondsen hebben het vizier gericht op corporatiewoningen. Vorig jaar hielden ze zich afzijdig, terwijl in de eerste helft van 2011 10% van de verkochte corporatiecomplexen naar pensioenfondsen ging. De pensioenfondsen hebben vooral interesse in nieuwbouw. Ontwikkelaars kampen met een voorraad onverkochte woningen. Zij accepteren een lagere marge, in ruil voor het afwentelen van het verkooprisico.

Voor beleggers is nieuwbouw interessant omdat de onderhoudskosten de eerstvolgende jaren laag zijn. Dat zorgt voor scherpe aanvangsrendementen.

Gebaseerd op: Cobouw