Nieuwbouw

Corporatie bouwt 'hufterwoningen' in Beverwijk

Woningcorporatie Woon op Maat wil volgend jaar aan de rand van Beverwijk zes ‘hufterwoningen’ bouwen. De bunkerachtige woningen zijn bestemd voor asociale huurders die hun gedrag niet willen aanpassen en die op straat dreigen te worden gezet.

Hoewel ze veel overlast en schade veroorzaken, is het is voor verhuurders niet gemakkelijk om van asociale huurders af te komen. Rechters geven zelden ontruimingsbevelen af als de bewoners geen alternatieve woonplaats hebben. Woon op Maat denkt dat de hufterwoningen uitkomst bieden: stevige betonnen woningen, weinig voorzieningen en gelegen op een industrieterrein aan de rand van Beverwijk. De meters voor de nutsvoorzieningen worden buiten de woning geplaatst, zodat illegaal aftappen wordt bemoeilijkt.

Geen oplossing
“We zeggen tegen de asocialen: als jij je niet wilt aanpassen, dan moet je maar ergens anders gaan wonen”, zegt John van Nimwegen, directeur van Woon op Maat. “We realiseren ons dat dit geen oplossing is voor een probleem, maar we kiezen hiermee nadrukkelijk partij voor de omwonenden.” Van Nimwegen benadrukt dat de hufterwoningen niet zijn bedoeld voor mensen die zich niet kunnen aanpassen, bijvoorbeeld omdat ze aan een psychiatrische stoornis lijden.

Niet reageren
De gemeente Beverwijk wil vooralsnog niet reageren op de plannen van Woon op Maat. Ze wil het overleg met de corporatie afwachten dat voor januari gepland staat. Van Nimwegen heeft alle vertrouwen. “De gemeente realiseert zich dat wij als corporatie met dit soort dingen te maken hebben”, zegt hij. “Doordat we extra projecten als het sociaal pension doen, denk ik dat de gemeente ook wel serieus met ons wil praten over die hufterwoningen.”