Corona geeft boost aan digitale bouwadviezen bij Kamp C

  BE   22 januari 2021 Bron: Kamp C
Corona geeft boost aan digitale bouwadviezen bij Kamp C
Digitaal bouwadvies Kamp C - © Kamp C
Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, gaf vorig jaar (2020) welgeteld 860 bouwadviezen aan particuliere burgers. In 90% van de gevallen verliep dat volledig digitaal. Het nieuwe aanbod, dat omwille van corona in het leven werd geroepen, wordt duidelijk gesmaakt. “Deze online service blijft dan ook in het aanbod van Kamp C opgenomen,” stelt voorzitter Kathleen Helsen, “ook na de coronacrisis.”

Sinds 2006 geeft Kamp C gratis advies aan particulieren. De experten geven onafhankelijke en neutrale raad, los van commerciële belangen, door bouw- en verbouwplannen van burgers te screenen op de belangrijkste principes van duurzaam bouwen en wonen. Daarna reiken ze concrete verbetertips aan over compactheid, materiaalgebruik, isolatie, verwarmingssystemen, enzovoort. Dit gebeurde tot nog toe op Kamp C in Westerlo, bij diverse adviesmomenten verspreid over de provincie Antwerpen en af en toe via e-mail of telefoon. In 2019 werden zo 1100 adviezen verleend.

“Vorig jaar in maart brak de coronacrisis uit. Sindsdien moeten persoonlijke contacten zoveel mogelijk vermeden worden om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan,” vertelt Kamp C-voorzitter Kathleen Helsen. “We zijn dan snel overgeschakeld naar online alternatieven als Skype, Teams of Zoom. Dat was een onverwacht succes. In 2020 verstrekten de adviseurs van Kamp C in totaal 860 particuliere bouwadviezen. 90 procent daarvan verliep volledig digitaal.”

“We krijgen veel positieve reacties op de digitale bouwadviezen. De mensen zijn tevreden dat de dienstverlening gegarandeerd blijft,” getuigt Dirk Verbeeck, architect bij Kamp C. “Deze nieuwe aanpak heeft ook voor ons heel wat voordelen. Doordat de bouwplannen op voorhand doorgestuurd worden, kunnen we onze adviezen beter voorbereiden, we kunnen ze gemakkelijker opvolgen én we kunnen sneller koppelen naar allerlei publicaties, technische fiches of interessante websites. Het gaat dus om veel meer dan louter tijdswinst.”

Eens de coronacrisis voorbij is, blijven de digitale bouwadviezen in het aanbod van Kamp C. “Nu we de meerwaarde ervan ontdekt hebben, gaan we de klok zeker niet terugdraaien. Hopelijk kunnen we snel weer fysieke ontmoetingen organiseren met onze adviseurs voor wie duurzaam wil bouwen of verbouwen, maar deze online service zal daarnaast ook blijven bestaan,” besluit Kathleen Helsen.

De top 5 van 2020

Vorig jaar wonnen burgers bij Kamp C vooral advies in over verwarmingssystemen, warmtepompen en zonne-energiesystemen. Dit laatste is mogelijk te verklaren door de aangepaste regeling voor PV-panelen die inging op 1 januari 2021 (de zgn. afschaffing van de terugdraaiende meter). Dit is de top 5 van de meest gestelde vragen in 2020:

 1. Vragen over verwarmingssystemen en warmtepompen.
 2. Vragen over zonne-energiesystemen.
 3. Vragen over verlaging van het E-peil, dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is.
 4. Vragen over subsidies, vooral bij verbouwingen.
 5. Vragen over isolatie.

Meer info vind je op de website van Kamp C.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo