Verbouwen

Consument ziet weinig onderscheid tussen bouwmarkten

Voor verschillende retailers zijn dezelfde aspecten van belang. Goed bereikbaar zijn, producten tegen een eerlijke prijs verkopen, producten van goede kwaliteit en met goede service aanbieden en een prettige omgeving voor aankopen creëren zijn belangrijke aspecten. Retailers kiezen zelf op welk aspect zij de focus leggen, maar een positionering is pas geslaagd als de consument deze keuze ook ervaart. Wanneer deze aspecten door de consument worden beoordeeld, is te zien dat de consument wel onderscheid maakt tussen de supermarkten Albert Heijn, Jumbo, C1000, Lidl en ALDI op deze aspecten, maar nauwelijks tussen de bouwmarkten GAMMA, KARWEI, Hornbach, Formido en Praxis. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat is uitgevoerd onder ruim 900 consumenten.

Consument ervaart nauwelijks onderscheid tussen bouwmarkten

Om te onderzoeken in hoeverre de consument onderscheid ziet tussen verschillende bouwmarkten en verschillende supermarkten heeft USP Marketing Consultancy consumenten gevraagd naar de relatie tussen de retailer en de consument op vijf aspecten: toegang, beleving, prijs, product en service. Wanneer gekeken wordt naar de relatie tussen de bouwmarkt en de consument is waar te nemen dat de consument weinig onderscheid ervaart tussen de bouwmarkten GAMMA, KARWEI, Hornbach, Formido en Praxis. In de ogen van de consument hebben deze bouwmarkten allen vrijwel dezelfde positie, met uitzondering van enkele kleine verschillen. Eén klein verschil is te zien in het aspect prijs. Vergeleken met de andere voorgelegde bouwmarkten wordt Hornbach het hoogst gewaardeerd op het aspect prijs (7,8) en Formido het laagst (6,9). Ondanks dat bouwmarkten een positie kiezen, kan op basis van dit onderzoek geconcludeerd worden dat dit voor de consument niet altijd duidelijk is.

Consument ervaart meer onderscheid tussen supermarkten

Wanneer gekeken wordt naar een vijftal supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, C1000, Lidl en ALDI) kan opgemerkt worden dat de consument veel meer onderscheid ziet tussen de supermarkten op de afzonderlijke aspecten dan tussen de bouwmarkten op de afzonderlijke aspecten. Op het aspect prijs worden ALDI en Lidl, zoals te verwachten valt, hoog beoordeeld en wordt Albert Heijn laag beoordeeld. ALDI wordt daarentegen weer laag beoordeeld op beleving en service en Albert Heijn en Jumbo worden op beleving, service en product weer hoog beoordeeld.

Ook interessant