Connected oplossingen voor in huis: de laatste trends

24 januari 2019 Bron: Voorlichtingsburo Wonen
Connected oplossingen voor in huis: de laatste trends
Siemens Home Appliances heeft een duidelijk doel voor ogen met connected oplossingen voor in huis. Het merk wil de infrastructuur voor een ‘seamless life’ creëren. Een levensstijl waarbij alles op rolletjes loopt dankzij slimme technologie, digitalisering en design. Siemens heeft in 2018 met de uitbreiding van het aanbod apparaten met netwerkconnectiviteit en verschillende nieuwe samenwerkingen weer belangrijke stappen gezet richting dit doel. “We zijn op dit moment de enige aanbieder van een volledig assortiment connected huishoudelijke apparaten. En onze digitale leefomgeving heeft zonder meer het grootste partnernetwerk in de markt”, benadrukt Roland Hagenbucher, CEO Siemens Home Appliances Duitsland.

Connected diensten van nu

In samenwerking met externe partners en dienstverleners illustreert het merk de mogelijkheden middels verschillende gebruikscases. Stembediening, producten bestellen, recipeWorld en voedselherkenning komen samen in verschillende themagebieden. Bijna alle connected apparaten van Siemens kunnen met elkaar communiceren via slimme spraaktechnologie zoals Amazon Alexa. Een nieuwe innovatie is de koelkast met camera om zo voedingsmiddelen in de gaten te kunnen houden. Daarnaast hebben ovens en kookplaten online toegang tot nieuwe recepten, via partner Kitchen Stories.

Connected oplossingen voor in huis: de laatste trends

Toekomstbeeld Connected Living

Iedereen die vandaag kiest voor connected apparatuur haalt een stukje toekomst in huis. De mogelijkheden van het connected partnernetwerk worden steeds verder uitgebreid. Zo biedt bijvoorbeeld Connected Living een interessante blik in de toekomst. Siemens heeft een fitnessruimte ingericht met een roeimachine en een crosstrainer, waar bezoekers kunnen ontdekken wat hun fysieke inspanningen betekenen voor hun eetgewoonten. De nadruk ligt op slimme ondersteuning van individuele doelstellingen en een evenwichtige leefstijl.

Een smartwatch en keukenapparatuur kunnen in de toekomst samen worden gebruikt om bijvoorbeeld fysieke inspanning, fitnessdoelen en calorie-inname te synchroniseren. Als de inspanningen achterblijven bij het trainingsschema, dan zal de Home Connect-app via een receptenportal een lichtere maaltijd voorstellen dan bijvoorbeeld de geplande varkensrollade. Een ander voorbeeld laat zien dat slim voedingsmanagement niet alleen over de inname van calorieën gaat. Als de fitnesstracker aangeeft dat de gebruiker bij het opstaan niet genoeg of niet goed heeft geslapen, kan de koffiemachine aanbieden om deze keer een iìets sterkere cappuccino te bereiden.

Connected oplossingen voor in huis: de laatste trends

Voorbeeld

Stel je voor dat de werkdag erop zit, je maag rommelt en de Home Connect-app op jouw mobiele telefoon vindt een smakelijk recept. Een snelle blik in de koelkast via de geïntegreerde connected camera laat zien dat je niet alle ingrediënten in huis hebt. De app voegt deze toe aan het boodschappenlijstje en verstuurt het lijstje naar het navigatiesysteem van de auto, dat op zijn beurt de beste winkelroute weergeeft. Met beste wordt enerzijds bedoeld dat je zo min mogelijk stops hoeft te maken onderweg naar huis. Maar het betekent ook dat rekening wordt gehouden met persoonlijke voorkeuren van de gebruiker. Met andere woorden: het navigatiesysteem begeleid je naar een grote supermarkt of plant een route langs de slager of groenteboer.

Terwijl je boodschappen doet, stelt de koelkast de temperatuur alvast iets lager in. Zo heb je een optimale temperatuur bij thuiskomst om de aankopen te bewaren dankzij de Smart Storage Guide. Gaat het om een gerecht dat de oven in moet? Dan verwarmt de oven alvast automatisch voor tot de vereiste temperatuur.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo