Duurzaam Bouwen

Conferentie bouwmaterialen, gezondheid en milieu

De bouwsector wordt overspoeld met ‘milieu-informatie’ over bouwmaterialen. Er zijn labels, wetenschappelijke levenscyclusanalyses (LCA), ‘environmental product declarations’ (EPD), heel wat opstartend beleid en onderzoek daarover, maar vooral ook veel marketing en ‘greenwashing’.
Op 16 en 17 mei organiseert VIBE vzw (het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen) een internationale conferentie in Gent over die thema’s. De conferentie biedt opheldering over de problematiek en is een praktische inleiding tot de verschillende beoordelingsinstrumenten die in België opgang maken. Parallel daarmee zijn er een aantal diepgaande lezingen en discussies, voor wie geïnteresseerd is in de wetenschappelijke achtergronden en debatten over LCA.

Labels in bestekken, aanbestedingen, subsidies
Wat hebben we nu aan labels, EPD’s, LCA-data en voor wie is welk instrument geschikt? Hoe kan je labels op een juridisch correcte manier gebruiken in bestekken, aanbestedingen, subsidiereglementen enz.? Hoe gaan de overheden in België en bv. Oostenrijk om met het naturepluslabel voor bouwmaterialen? Hoe zullen labels het in BE-ref (de waarderingstool voor de Belgian Sustainable Building Council) meetellen? Wat doet men er in Groot-Brittannië mee? Wat is het beleid van de Europese Commissie?
Deze en andere onderwerpen komen aan bod op de eerste conferentiedag.

Levenscyslusanalyse: praktijk en wetenschap
Op 17 mei gaat VIBE dieper in op concrete LCA-methodes en andere evaluatiesystemen. Zo worden onder andere de methode en de resultaten (de milieu-impacts) op www.capem.eu voorgesteld. CAP’EM (Cycle Assessment Procedure for Eco Materials) is een project met deelnemers uit vijf landen (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië) dat met financiële steun van Interreg tot stand kwam. Tijdens dit project verzamelden de verschillende projectpartner gegevens over 100 ‘eco’-materialen. Tijdens de conferentie stellen we in primeur de eerste resultaten van het project voor.

Deze dag wordt deels opgesplitst in twee modules. Een eerste module belicht een aantal instrumenten waarmee velen in ons land al te maken kregen: het Belgische EPD-programma, MMG (milieugerelateerde materiaalprestaties van gebouwelementen) van OVAM, BE-ref en de Vlaamse Maatstaf Duurzaam Bouwen, de ‘NIBE-classificatie’ en be.global van Plateforme Maison Passive. Ook het standpunt van de BMP (federatie van Belgische Bouwmaterialen Producenten) komt aan bod. Deze module sluiten we af met een praktische oefensessie.

De andere module is bestemd voor wie in diepergravende LCA-achtergronden geïnteresseerd is en omvat een aantal discussies die momenteel op wetenschappelijk en EU-niveau gevoerd worden: hoe reken je met CO2-opname in nagroeibare materialen zoals hout? Welke verschillende impactcategoriën worden berekend door welke instantie en waarom verschillen ze? Hoe bereken je de positieve en negatieve impacts van recyclage, verbranding enz.? Hoe speelt de levensduur van een bouwmateriaal mee? Deze module eindigt met een vragenronde en een debat met het panel van sprekers.

Deelnemers van beide modules komen daarna samen voor een eindconfrontatie: hoe kunnen wetenschappers en praktijkmensen uit de bouwsector elkaar versterken en leren van elkaar?

Architecten als ‘keynote speakers’
Een inspirerende architect sluit beide dagen af met een verrassende lezing. Zo zal bOb Van Reeth dag één afsluiten met een lezing over ‘ingetogen architectuur, sacraliteit en natuurlijke bouwmaterialen’, geïllustreerd aan de hand van recente projecten zoals het Holocaustmuseum Kazerne Dossin in Mechelen en de trappistenabdij van Westvleteren.

Dag twee sluit de Britse bestekschrijver en architect van opleiding Brian Murphy af met de controversiële lezing: ‘Architecten die gewoon hun job goed doen en de toepassingen en samenstelling van bouwmaterialen bekijken, hebben geen nood aan LCA’s’.

Partners & locatie
Voor deze conferentie werkt VIBE vzw samen met sprekers, overheden en LCA-specialisten in binnen- en buitenland, zoals VITO, KUL ASRO, WTCB, CERAA, POD Duurzame Ontwikkeling, FOD Leefmilieu, OVAM, KAHO Sint Lieven Gent, PMP, BMP, IBÖ (Österreichisches Institut für Bauen und Ökologie), Renuables (GB), NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie), Unversité de Technologie de Troyes (FR), ASBP (Alliance for Sustainable Building Products, GB), CD2E (Centre de Developpement des Eco-Entreprises, FR), advocatenkantoor Bird & Bird, DG Environment van de Europese Commissie, en de buitenlandse partners uit natureplus en CAP’EM.

De conferentie vindt plaats in KAHO Sint Lieven Gent, waar op maandag 13 mei ook twee nieuwe leslokalen in bio-ecologische passiefbouw geopend worden. Deze lokalen herbergen ook een permanente CAP’EM- tentoonstelling en zijn mee gefinancierd door Interreg IVB.