Algemeen

Confederatie Bouw: technische analyse vestigingswet

Een minimale beroepskennis in de bouwsector moet gegarandeerd blijven. Dit belang voor de klant en voor de sector mag bij het moderniseren van de vestigingsregeling niet over het hoofd gezien worden. De Confederatie Bouw hamert daarop tijdens de onderhandelingen met het kabinet van minister Laruelle van Middenstand en het kabinet van staatssecretaris Van Quickenborne van Administratieve Vereenvoudiging. De Confederatie Bouw pleit voor het uitvoeren van een technische analyse alvorens de reglementering van verschillende beroepen af te schaffen zoals de kabinetten nu voorstellen. De Confederatie Bouw blijft, uitgaande van die eis, constructief rond de onderhandelingstafel, in tegenstelling tot andere beroepsorganisaties die radicaliseren via betogingen.

De Confederatie Bouw staat achter de inspanningen voor een modernisering van de vestigingsregeling voor de Bouwsector, het initiatief dat genomen wordt door de genoemde kabinetten. De reglementering mag immers niet lijken op een administratieve kruisweg. Toch moet de vestigingsreglementering de eerste de beste avonturier weren om zich te vestigen als bouwondernemer.

In het voorjaar heeft het kabinet van Middenstand de bouwsector gevraagd om aan te geven welke algemene kennis noodzakelijk is voor de uitoefening van een activiteit in de bouwsector (kennis van bedrijfsbeheer) en, twee, om de verschillende activiteiten te groeperen in een aantal clusters. Voor de bouwsector gaat het over 19 beroepen.

Die oefeningen worden gemaakt. Desalniettemin leeft bij de Confederatie het gevoel dat er te weinig aandacht is op de kabinetten voor de specifieke beroepskennis van de verschillende métiers. De Confederatie kan niet accepteren dat om te starten met verschillende beroepen (behangers, schilders, steenhouwers, marmerbewerking, glazenmakers en het plaatsen van schrijnwerk) geen technische kennis meer aangetoond zou moeten worden.

Daarom stelt ze voor om in samenwerking met de Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers een technische analyse uit te voeren. Wij staan volledig klaar om daar een snelle aanvang mee te nemen, zodat de modernisering van de vestigingsregels snel vooruit kan. Om de onderhandelingen met het kabinet op een constructieve manier voort te zetten, is dit een conditio sine qua non. De Confederatie Bouw rekent erop dat de kabinetten op dit vlak hun verantwoordelijkheid nemen.
Build for Life