Algemeen

Composietmateriaal goed alternatief voor beton en staal

Binnenkort in ruime mate op de markt verwacht: een nieuw composietmateriaal dat staal en beton kan vervangen in bijvoorbeeld buitengaatse constructies en civiele projecten.

In civiele constructies worden composieten nog weinig gebruikt. Het sandwichplaatsysteem (SPS) van Elastogran, onderdeel van BASF, en het Brits/Canadese ingenieursbureau Intelligent Engineering moet dat veranderen.

SPS bestaat uit twee stalen platen met daartussen een compacte kern uit elastomeer. Het wordt inmiddels op ruimere schaal toegepast in buitengaatse projecten en moet ook beton en staal in civiele constructies vervangen. SPS blijkt zelf inmiddels ook aan vervanging toe. De ontwikkelaars beproeven momenteel een variant waarin het staal is vervangen door aluminium.
De sandwichplaat werd zo’n twintig jaar geleden ontwikkeld als bescherming tegen ijsschotsen voor olieplatforms langs de kust van Alaska. In de huidige vorm heeft het materiaal dezelfde kwaliteiten als versterkt staal, maar weegt minder en roest minder snel weg dan ‘gewoon’ staal.

Eigenschappen
In de visie van Elastogran combineert het de goede eigenschappen van staal en beton. Net als beton dempt de kern trillingen wat SPS geschikt maar voor permanente constructies die zo’n 70 procent lichter zijn dan bouwwerken uit gewapend beton. De onbehandelde composietplaat biedt dezelfde brandbescherming als geïsoleerde staalplaat. Daarbij is het beter bestand tegen explosies en inslaande kogels.
De Canadese licentienemer Canam Manac Group leverde eerder in Quebec een verkeersbrug op met een dek uit SPS. Dat is ruim 60 procent lichter dan een betonnen brugdek. Het materiaal heeft een hoge stabiliteit en wordt niet bros in de loop van de tijd. ThyssenKrupp studeert momenteel op de mogelijkheden om uit SPS mobiele brugelementen te bouwen voor wegenbouwlocaties.
Intelligent Engineering adviseert het materiaal met nadruk voor grote sportvoorzieningen als stadions. Niet in de laatste plaats omdat een tribune uit composietmateriaal volgens het ingenieursbureau beter bestand is tegen juichend publiek dan een constructie uit beton of staal.

Kosten
Vooralsnog maakt de elastomeer kern SPS een duur(der) alternatief voor staal en beton. In de visie van Elastogran is de extra investering van ondergeschikt belang. De fabrikant noemt de hogere uitgave verantwoord omdat een constructie minder materiaal vergt dan met conventionele producten. SPS is ook sneller te verwerken dan klassieke materialen wat de bouwtijd bekort. En constructies met SPS gaan volgens Elastogran langer mee.
Build for Life