Nieuwbouw

Compleet huis op de Bouwrai gebouwd in drie dagen

Dat het bouwen van een huis snel kan gaan, bewijst Xella Cellenbeton Nederland met de bouw van de Ytong-Easy-Living woning in gasbeton op de BouwRai. De bouwtijd bedraagt slechts drieënhalve dag.

Voor het eerst is op de BouwRai een compleet huis op de beursvloer gebouwd.

Om de klus te klaren zijn bijna twintig mensen bij de bouw betrokken, waarvan vier van Xella voor het opzetten van het gasbetonnen casco. Met de bouw van de woning wil Xella het publiek op de BouwRai een vrijstaand en betaalbaar huis tonen. Volgens projectleider cascobouw H. van Weelden kost de tweelaagse basiswoning met een breedte aan de buitenzijde van 7,1 meter (beukmaat 6,35 meter) en een diepte van 8,35 meter rond de 90.000 euro. Het huis op de beurs komt volgens hem aardig overeen met de woningen die nu in productie zijn genomen. “Het enige verschil is dat we in de praktijk doorgaans gevels uitvoeren met een gemetseld buitenspouwblad. Hier hebben we de buitenzijde gestuukt op een klein gedeelte na om het publiek de bouwwijze te laten zien.”
De woning voldoet aan de vraag naar individueel en flexibel wonen. Van Weelden: “De woning is opgebouwd uit massief cellenbeton, Ytong-cascopanelen in combinatie met Ytong-vloer- en dakplaten. Het is mogelijk de gevel in elke kleur af te werken.” De binnenwanden van Ytong-separatiepanelen en rechte en/of ronde bouwblokken zijn niet-dragend. Dit betekent er ook binnen veel keuzevrijheid is. De leefruimte is L-vormig met de primaire functies, koken, eten en zitten. In overleg met de aannemer kan de opdrachtgever de afbouw zelf bepalen.
Een andere belangrijke eigenschap van Ytong-Easy-Living is de modulaire opzet. Hierdoor kan de opdrachtgever de woning, afhankelijk van de specifieke wensen en financiële mogelijkheden, eenvoudig uitbreiden. Van Weelden: “De woning zoals die hier staat, is ook eenvoudig te vergroten door het maken van een dakopbouw of het realiseren van een uitbouw of carport.”

Slopen
Als de beurs komende vrijdag is afgelopen, is Van Weelden er bij om de woning weer te slopen. De woning verdwijnt dan voor een groot gedeelte in de container. Een deel van het cellenbeton dat niet is gestuukt, komt voor hergebruik in aanmerking. “We gaan bovendien de kozijnen, houten vloeren en trap hergebruiken in een te bouwen modelwoning bij onze vestiging in Vuren”, aldus Van Weelden.
Het ontwerp van de Ytong-Easy-Living woning komt van Willems van den Brink Architecten uit Eindhoven. Xella is producent van cellenbeton, kalkzandsteen en droogbouwsystemen met in Nederland respectievelijk de merken Ytong, Silka en Fermacell. Ytong Nederland is sinds 1 februari Xella Cellenbeton Nederland geworden. YTONG blijft als merknaam gewoon bestaan.