Interieur

Comfortabel wonen: de nieuwe luxe

Natuurlijk willen we betaalbaar wonen, maar daarnaast is er een groep consumenten voor wie het allemaal een beetje meer mag zijn. De zogenaamde medioren of pre-senioren willen in hun huis vooral comfortabel leven, en daarvoor investeren ze graag wat meer. Een vleugje luxe is in hun interieur bovendien nooit ver weg. Na een werkdag vol stress wordt hun huis op die manier een veilige haven en een oord van pure rust.

Mokka's worden ze wel eens genoemd, Mondige Ouderen die KapitaalKrachtig en Actief zijn. Het is de generatie van de babyboomers en veertigers, levensgenieters die nog jong van hart zijn en graag investeren in hun huis. Vaak bouwen of verbouwen ze al voor een tweede of zelfs derde maal, en deze keer willen ze hun droomhuis realiseren. Daarbij wordt er niet op een euro meer of minder gekeken. Comfortabel leven is voor hen immers een investering, en bovenal willen deze bewoners van hun huis een echte thuis maken. Ze leiden een actief en gevuld leven, en hun huis wordt een tegengewicht van de stress in het dagelijkse leven. Comfortabel leven is voor hen een must geworden, omdat ze belang hechten aan evenwicht en een goede gezondheid. Wat vroeger beschouwd zou worden als een overbodige luxe, zien ze nu als puur comfort. Een voorbeeld daarvan is de populariteit van domotica bij de babyboomers. Je zou verwachten dat technische snufjes en computersystemen vooral bij de jonge generatie in de smaak vallen, maar niets is minder waar. De babyboomers zijn immers de eerste generatie die zijn opgegroeid met technologie, en ze intergreren het dan ook gretig in hun huis. Luxe noemen ze het niet, want domotica komt in de eerste plaats de veiligheid en de toegankelijkheid van je huis ten goede. Ook in de keuken mag het wat meer zijn. Toestellen die tot voor kort nog enkel in de professionele keuken terug te vinden waren, vinden hun weg naar de particuliere markt. Een stoomoven is alledaags geworden, en is de perfecte aanvulling op het uitgebreide kookfornuis met oven. Espressomachines worden ingebouwd in de keuken, en ook voor een wijnklimaatkast is er ruimte voorzien. Dat deze consumenten kiezen voor comfort, mag niet verwonderen. De kinderen gaan stilaan het huis uit, en de ouders hebben weer wat ruimte voor zichzelf. Het huis wordt letterlijk weer hun huis, en daarin willen ze zich niet langer ergeren aan slecht werkende toestellen of verouderd comfort.

Wellness en design

Maar het is niet alleen de technische kant die het wonen voor hen comfortabel maakt. Ook op vlak van design zijn ze perfect op de hoogte. Met de hand gemaakte meubels, unieke designstukken en stijlvolle accessoires vinden hun plekje in hun vernieuwde of nieuwe woning. Individualiteit, creativiteit en kwaliteit zijn de sleutelwoorden, zolang ze uiteraard passen binnen het comfortabele wonen. Een mooi voorbeeld vinden we in de badkamer, die bij een tweede renovatie grondig gerenoveerd of volledig vernieuwd wordt. Niet zelden wordt die badkamer uitgebreid, en is er plaats voorzien voor bijvoorbeeld een sauna, whirlpool, regendouche, of simpelweg twee douches omdat dat nu eenmaal handiger is. Door volop wellness in de badkamer te introduceren, maken deze ouderen van hun huis een droomthuis, een oase van rust waar het prettig thuiskomen is na een lange werkdag. Ook in de rest van het huis wordt er trouwens meer aandacht dan ooit besteed aan de inrichting. Het kleurenpalet moet rust brengen en wordt samengesteld door een kleurenkenner, voor een onderbouwd lichtplan wordt een expert ingeschakeld. Ook home cinema's vinden gretig aftrek, en maken dat het huis dé plek wordt om te relaxen.

De laatste jaren is er bovendien een duidelijke trend aan de gang waarbij de buitenkamer meer en meer betrokken wordt bij het huis. Er wordt een verwarmd en overdekt terras voorzien, het design van tuinmeubelen speelt een grote rol, en ook wellness wordt geïntroduceerd in de tuin. Buiten wordt met andere woorden ook een stukje binnen, en maakt deel uit van de leefomgeving die comfort en rust moet brengen.

Levenslang wonen

Sommigen voorspellen dat er zich binnenkort een clash zal voordoen tussen de zogenaamde babyboomers en hun kinderen. Die kinderen – die tegenwoordig maar al te goed beseffen dat ze langer zullen moeten werken dan hun ouders voor een schraal pensioen – zien met lede ogen aan hoe hun ouders de erfenis niet netjes op het spaarboekje houden, maar daarentegen opsouperen aan hun nieuwe woning of een grondige renovatie. Nochtans kan je die ouders met moeite egoïstisch noemen. Bij het inrichten van hun nieuwe woonst denken ze opvallend toekomstgericht. Niet alleen wordt er rekening gehouden met kinderen en kleinkinderen, er wordt ook werk gemaakt van levenslang wonen. Is de jongere generatie nog vooral bezig met betaalbaar wonen; deze generatie kijkt verder dan de neus lang is, en is bereid tal van aanpassingen en investeringen te doen om te zorgen dat ze zo lang mogelijk in hun huis kunnen blijven wonen, zonder dat ze een last worden voor anderen.

Voor architecten en bedrijven zijn de mokka's een nieuwe doelgroep. Een doelgroep die veeleisend is, smaak heeft en precies weet wat ze wil, maar daarnaast ook bereid is ver te gaan in hun investeringen om hun ultieme woning te bereiken, de luxe niet schuwt, en open staat voor de nieuwste technologieën en ontwikkelingen. Het is een generatie die comfort en luxe wil verenigen in hun projecten, en daar duidelijk ook de financiële mogelijkheid toe heeft.