Vastgoed

Cofinimmo stapt in zorgvastgoedgroep Aldea

Cofinimmo stapt in zorgvastgoedgroep Aldea
Residentie De Bottelarij (Kortemark)
Aldea viert dit jaar haar vijfjarig bestaan. Vandaag heeft het twaalf residenties in Vlaanderen en zeven in Wallonië, alles samen goed voor 729 woonzorgbedden en 312 assistentiewoningen in eigendom en uitbating. Daarnaast heeft Aldea nog een reeks nieuwbouwprojecten klaar staan. Goed voor een totale waarde van 200 miljoen euro. Mede dankzij het geloof in de filosofie en de strategie van het bedrijf door de vele familiale aandeelhouders die er van bij de start bij zijn, is Aldea op amper vijf jaar tijd uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers op de Belgische zorgvastgoedmarkt. Aldea heeft een duidelijke focus op gediversifieerd en kwalitatief zorgvastgoed voor de vergrijzende Belgische populatie.

Tegen 2025 plant het Gentse bedrijf te evolueren naar een vastgoedportefeuille van 300 miljoen euro. Daarvoor kijken ze bij Aldea steeds meer naar opportuniteiten in woonzorgcentra.

“Vandaag maken woonzorgcentra 70 procent uit van onze vastgoedportefeuille, naast assistentiewoningen. Nu willen we nog meer het verschil maken in de markt. Door te blijven inspelen op de noden in de zorg, anticiperen op de ouderen van de toekomst en zo te blijven groeien. 2025 zal op dat vlak een mijlpaal worden. De doelstelling ligt vast op 250 tot 300 miljoen euro.”

Christophe Desimpel, voorzitter raad van bestuur Aldea


Investeerders

Aldea - dat eind vorig jaar met Anneleen Desmyter een nieuwe CEO aan boord haalde - bereidde de voorbije maanden een plan voor om de forse groei ook effectief te kunnen verwezenlijken. Nu stapt het beursgenoteerde Cofinimmo, met een portefeuille van 4,6 miljard euro aan vastgoed, waarvan 58% zorgvastgoed, in en verhoogt het kapitaal meteen met 20 miljoen euro. Cofinimmo krijgt ook een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Aldea.

“Wij zijn verheugd dat wij het dynamische team van Aldea kunnen steunen in de verdere uitbreiding van haar portefeuille. Met deze investering versterken we onze positie in het Belgische zorgvastgoedsegment.”

Jean-Pierre Hanin, CEO Cofinimmo


Residentie Beaux-Arts (Gent)
Residentie Beaux-Arts (Gent)

Kwalitatief zorgvastgoed

Cruciale doelstelling in de toekomstplannen van Aldea is het welzijn van de bewoners van woonzorgcentra in ons land te verhogen. Dat moet gebeuren door meer dan ooit in te zetten op kwalitatief zorgvastgoed, zowel met een aantal vooruitstrevende nieuwbouwprojecten als via overnames.

“We willen het beeld bijstellen dat je oud en ‘out’ bent als je naar een woonzorgcentrum verhuist. De kinderen en kleinkinderen moeten goesting krijgen om hun ouders en grootouders vaak te bezoeken. Daarvoor hebben we een aantal zogenaamde ‘inclusieve’ bouwprojecten op til staan, waarbij het duidelijk om meer dan bakstenen draait, maar waarbij ook het maatschappelijke aspect een cruciale rol speelt.”

Christophe Desimpel, voorzitter raad van bestuur Aldea


Het nieuwbouwproject in Kortemark is een goed voorbeeld van de maatschappelijke meerwaarde die Aldea wil bieden. Het gaat om een project met een sterke mix van diverse functies op de site. Hetzelfde geldt voor de nieuwe residentie Beaux-Arts in Gent. Daar zal er bijvoorbeeld niet enkel een restaurant zijn voor de bewoners, maar ook voor het grote publiek. En met de recente overname van Eau de Gand versterkt Aldea bovendien haar marktpositie in de Arteveldestad.

“We zijn meer dan alleen een vastgoedbedrijf en zijn dan ook zeer blij dat we Cofinimmo konden overtuigen om in te stappen in ons bedrijf. Dit is een win-win situatie voor iedereen. We bundelen onze krachten op de lange termijn, wat een garantie is voor de verdere groei en stabiliteit van Aldea.”

Anneleen Desmyter, CEO Aldea


Actief beheer

Aldea bouwt niet alleen woonzorgcentra en assistentiewoningen, maar heeft via haar dochteronderneming Curavi ook acht woonzorgcentra in eigen beheer. Zo streeft ze ook het actief beheer van haar vastgoed na.

Ook interessant