Domotica

Coax kabels, ideaal voor betrouwbare transmissie thuis of op het werk

Coax kabels, ideaal voor betrouwbare transmissie thuis of op het werk
Een coax kabel is een type koperen kabel, speciaal geproduceerd met een metalen afscherming en andere componenten die zijn ontworpen om signaalinterferentie te blokkeren. Het wordt voornamelijk gebruikt door kabeltelevisiemaatschappijen om hun faciliteiten voor satellietantennes te verbinden met huizen en bedrijven van klanten.

De coax kabel wordt vaak gebruikt door kabelexploitanten, telefoonbedrijven en internetproviders over de hele wereld om data-, video- en spraakcommunicatie naar klanten over te brengen. Telefoonbedrijven gebruiken deze kabels om centrale kantoren te verbinden met telefoonpalen bij klanten. Thuis en op kleine kantoren wordt de korte coax kabel gebruikt voor kabeltelevisie, home-videoapparatuur, amateurradioapparatuur en meetapparatuur.

Betrouwbare transmissie

Coax bestaat al heel lang als technologie (sinds het begin van de 20e eeuw) en heeft vele unieke kenmerken voor een betrouwbare en nauwkeurige transmissie. Historisch gezien werd de coax kabel ook gebruikt als een vroege vorm van Ethernet, met snelheden tot 10 Mbps, maar coax is verdrongen door het gebruik van twisted pair-bekabeling. Het blijft echter op grote schaal in gebruik voor breedbandinternet via de kabel. De coax kabel wordt ook gebruikt in auto's, vliegtuigen, militaire en medische apparatuur, evenals om satellietschotels, radio- en televisieantennes aan hun respectievelijke ontvangers aan te sluiten. De coax kabel heeft echter ook beperkingen die ervoor zorgen dat het in sommige gevallen wordt vervangen door glasvezelkabel, categoriekabel of soms door draadloze verbindingen. De sleutel tot het succes van de coax kabel is het afgeschermde ontwerp, waardoor de koperen kern van de kabel snel gegevens kan verzenden, zonder (deels) te bezwijken door storingen of schade door omgevingsfactoren.

Concentrische lagen

Een coax kabel heeft concentrische lagen van elektrische geleiders en isolatiemateriaal. Deze constructie zorgt ervoor dat signalen worden ingesloten in de kabel en voorkomt dat elektrische ruis het signaal verstoort. De middengeleiderlaag is een dunne geleidende draad van vast of gevlochten koper. Een diëlektrische laag, bestaande uit een isolerend materiaal met zeer goed gedefinieerde elektrische eigenschappen, omringt de draad. Een schermlaag omringt dan de diëlektrische laag met metaalfolie of gevlochten koperen netwerk. Het geheel is verpakt in een isolerend jasje. De buitenste metalen afschermlaag van de coax kabel is geaard in de connectoren aan beide uiteinden om de signalen af te schermen, maar ook als een plaats voor verdwaalde stoorsignalen om te dissiperen.

Coax kabel op rol

Wanneer je een coax kabel per meter of een coax kabel op rol zou willen kopen, dan is het goed een aantal aspecten in ogenschouw te nemen. Belangrijk zijn natuurlijk de lengte en dikte van de kabel, de demping en het frequentiebereik. Deze aspecten zijn bepalend voor de kwaliteit van het signaal. Een goed signaal geeft geen ruis of andersoortige storingen. Omdat de kabel op rol in diverse lengtes beschikbaar is, is deze uitermate geschikt voor het zelf aanleggen van de CAI-installatie op het werk of thuis. Een kwalitatief goede coax kabel kun je trouwens ook gebruiken wanneer de afstand tussen tv en aansluitpunt iets langer is dan gebruikelijk, bijvoorbeeld wanneer de tv in de slaapkamer is.

Coax kabel

Coax kabel strippen

Een coax kabel bestaat uit verschillende lagen:
  • middelste geleider;
  • diëlektricum;
  • schild;
  • schede;
  • rechthoekige stripper.

Wil je met een rechthoekige tool strippen, volg dan deze stappen. Zoek de slots voor het type kabel dat je gebruikt: RG6 of RG59. Maak de klem op het gereedschap los om het te openen. Plaats de gesneden coax kabel in de sleuf, tegen de plastic dieptegeleider. Sluit de kaken van het gereedschap stevig met je duim. Pak de kabel in de ene hand en het gereedschap in de andere en draai het gereedschap rond de kabel, totdat je geen weerstand meer voelt. Zonder de klauwen los te maken, trek je het gereedschap van het uiteinde van de kabel. Je zou nu 10 mm blootliggende middelste geleider zichtbaar moeten hebben. Verwijder de afvalschede en het diëlektricum uit het gereedschap. Plaats de coax kabel in het tweede slot van buiten voor je kabeltype. De huls en het diëlektricum moeten tegen de dieptegeleider aan liggen, met de centrale geleider boven op de dieptegeleider. Sluit de kaken van het gereedschap stevig met je duim. Pak de kabel in de ene hand en het gereedschap in de andere en draai het gereedschap rond de kabel totdat je weinig weerstand voelt.
Zonder de klauwen los te maken, trek je het gereedschap van het uiteinde van de kabel. Je zou nu 10 mm naakte afscherming en 10 mm naakte middengeleider moeten hebben. Nu ben je klaar om de kabel te sluiten.

Coax kabel trekken

Door een extra reeks coax kabels te installeren, kun je genieten van televisieontvangst in je slaapkamer, keuken of een andere kamer. Een coax kabel trekken van kamer naar kamer is een eenvoudige klus die je kunt klaren met een splitterapparaat en basisgereedschap.

Stap 1
Schat de hoeveelheid coax kabel die je nodig hebt voor elke kamer. Gebruik een meetlint om de afstand te meten tussen het beginpunt van de oorspronkelijke satelliet, kabel-tv of de TV-doorvoerkabel en het gewenste eindpunt van de kabel in elke kamer. Houd rekening met een paar extra meters kabel.

Stap 2
Koop een digitale RG-6 coax kabel van RG-6, een RG-6 fly-lead en een splitterapparaat bij een hardware- of elektronicawinkel. Het splitterapparaat moet voldoende uitgangen hebben voor alle kamers waar je een kabel op aansluit. Als je bijvoorbeeld feeds op twee extra kamers wil installeren, heeft de splitter drie uitgangen nodig: één voor de oorspronkelijke kamer en twee voor de extra kamers.

Stap 3
Ontkoppel de originele coaxkabelvoeding aan de achterkant van je tv-toestel of decoder. Steek dit in de "input" of "antenna" aansluiting op het splitterapparaat. Duw een uiteinde van de coaxiale fly-lead in de antenne-ingang van je tv-toestel of decoder en steek het andere uiteinde in een outputaansluiting op het splitterapparaat.

Stap 4
Leid de coax kabel van de locatie van het splitterapparaat naar elke extra kamer. Gebruik de kortste kabeldoorgang voor elke kamer en vermijd scherpe knikken en bochten om signaalverlies tot een minimum te beperken. Maak doorgangsopeningen in vloeren, wanden en plafonds met een boormachine. Bevestig de coax kabel aan de muur met kabelbinders of klemmen om een telkens gelijke afstand.

Stap 5
Draai F-type coaxiale kabelconnectors aan beide uiteinden van elke kabel. Trek aan de connector om ervoor te zorgen dat je deze stevig hebt bevestigd.

Stap 6
Steek het uiteinde van elke kabelconnector in de vrije "uitgang"-aansluitingen op het splitterapparaat. Steek de connector aan het andere uiteinde van elke kabel in het tv-toestel of de decoder in elke kamer.

Coax kabel

Coax stekker

Bij het bevestigen van een coax stekker is het altijd de moeite waard om de middenkern van de kabel iets te knikken (voordat je de stekker monteert) om de kans op een goed contact tussen de stekker en de middenpin te maximaliseren. Sommige mensen raden aan om deze verbinding te solderen, maar dat lijkt niet altijd raadzaam want de kans bestaat dat je de plastic middenafstandhouder smelt of vervormt in plaats van de middenkern voldoende te solderen! Een beter idee dan solderen is om de middenkern van de coax stekker aan het onderste uiteinde nabij de isolator lichtjes te plooien.

Coax connector

De meeste connectoren zijn connectoren in F-stijl, maar het is mogelijk dat jouw systeem N-type connectoren gebruikt. Er zijn verschillende soorten F-type connectoren voor RG-6-kabels:
  • compressieconnectoren;
  • schroefverbindingen;
  • crimp-achtige connectoren.

Voor het maken van een verbinding heb je een mannelijke en een vrouwelijke connector van hetzelfde type nodig. Mannelijke connectoren steken uit met de centrale draad, terwijl vrouwelijke connectoren een ruimte hebben waar de centrale draad in kan blijven steken. Connectoren voor coax variëren van eenvoudige enkele connectoren die worden gebruikt op kabeltelevisiesystemen tot gecompliceerde combinaties van meerdere dunne coax-koppelingen, gemengd met stroom- en andere signaalverbindingen, gehuisvest in semi-custom-bodies. Deze komen vaak voor in militaire elektronica en luchtvaartelektronica.

De mechanische stijfheid kan enorm variëren, afhankelijk van de interne constructie en het beoogde gebruik van de coaxiale bekabeling. Hoogvermogenkabels worden bijvoorbeeld vaak gemaakt met dikke isolatie en zijn erg stijf. Sommige kabels zijn opzettelijk gemaakt met dikke middeldraden, wat resulteert in weerstand tegen huideffecten. Het is het gevolg van hoogfrequente signalen die zich op het oppervlak van de geleider verplaatsen. Als de centrale geleider groter is, resulteert dit in een stijve coax kabel met een laag verlies per meter.

Ook interessant