Isolatie

Co-aanneming in de praktijk: Case muurisolatie

In augustus 2012 werden de spouwmuren van 12 woningen in Heusden-Zolder geïsoleerd in een samenwerking tussen een reguliere aannemer en een sociale economiebedrijf.
Iso-spouw uit Zonhoven trad op als hoofdaannemer en draagt als reguliere aannemer de eindverantwoordelijkheid. Sociale Economiebedrijf Aksi uit Wellen stond in voor de voorbereidende werken in onderaanneming. Stebo, coördinator van de Limburgse isolatieteams, zorgde voor coördinatie en rapportering binnen dit project.

De werknemer van het Isolatieteam Aksi had al voeling met ruwbouwwerken en de achtergrond van isolatiewerken, meer specifiek naar het isoleren van zoldervloeren. Voor deze werkzaamheden had hij reeds de nodige opleidingen gevolgd (oa via Komosie, VDAB). De basiskennis en ervaring was aanwezig, waardoor hij kon inspelen op de werkzaamheden bij het inblazen van spouwmuren. Voor de opstart van de werken kreeg de energiesnoeier de nodige instructies van de verantwoordelijke van de ploeg en werd hem de basis van het boorpatroon uitgelegd en de daarbij horende aandachtspunten. Hierbij ligt de nadruk op de uitvoering in de praktijk. Als oefening werd de energiesnoeier ook betrokken bij het inblazen van het minerale wol.

Per woning wordt voor de start der werken een teststaal gemaakt om de dichtheid van het materiaal te berekenen. De spouwmuren van deze 12 woningen in de wijk Boekt zijn 6 cm breed en werden gevuld met de minerale wolvlokken Supafil van Knauf Insulation. In 10 werkdagen werd iets meer dan 1200 m² aan spouwmuren geïsoleerd. De reguliere aannemer stond in voor de kwaliteitscontrole.

Aannemer Michel Welkenhuysen van firma Iso-Spouw uit Zonhoven getuigt: “Ik vond het werken met deze bijkomende arbeidskrachten een zeer positief gegeven. Door het ondersteunende werk van het Sociale Economie-bedrijf AKSI heb ik op kortere termijn mijn capaciteit naar de uitvoering van werken aanzienlijk zien toenemen. Bovendien was ik aangenaam verrast dat de werknemers van AKSI reeds ervaring hadden met isoleren in het algemeen en geen probleem hadden met werken op hoogte. Ik wil dadelijk opnieuw met hen in zee gaan”.

Tijdens de gezamenlijke werkzaamheden werd deze werf bezocht door een externe keuringsinstantie, met het oog op het behalen van een ATG-certificaat door de reguliere aannemer voor het uitvoeren van na-isolatie bij spouwmuren. Iso-spouw heeft dit attest dan ook behaald.

Ook interessant