Algemeen

China laat Ai Weiwei vrij op borgtocht

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is op borgtocht vrijgelaten. Dat hebben de Chinese staatsmedia woensdag gemeld. Ai werd begin april opgepakt op verdenking van 'economische misdrijven'. Critici menen echter dat Peking de kritische kunstenaar de mond wil snoeren.
Volgens het staatspersbureau Xinhua is Ai vrijgelaten omdat hij een ,,goede houding'' heeft getoond door te bekennen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan belastingontduiking. De 53-jarige kunstenaar zou ook lijden aan een niet nader genoemde chronische ziekte.

De arrestatie van Ai wekte wereldwijd verontwaardiging, en leidde tot veroordelingen van onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie. De kunstenaar is vooral bekend omdat hij heeft meegewerkt aan het ontwerp van het Olympisch stadion in Peking, beter bekend als het Vogelnest.

Ai was onder meer kritisch over de censuur die China toepast op het internet. De Volksrepubliek heeft sinds begin dit jaar de vervolging van politieke dissidenten opgevoerd uit angst voor protesten. Directe aanleiding daarvoor zijn de volksopstanden tegen een aantal autoritaire regimes in de Arabische wereld.

De familie van Ai kon zijn vrijlating nog niet bevestigen. Een zus van de kunstenaar zei slechts ,,geruchten'' te hebben gehoord en zijn echtgenote Lu Qing was telefonisch niet bereikbaar. Zijn advocaat liet weten Ai nog niet te hebben gesproken.

Ook interessant


Build for Life