Duurzaam Bouwen

China krijgt ecopark aan de Gele Zee

In het Chinese Qingdao wordt een enorm ecopark gebouwd aan de kust van de Gele Zee. Het Duitse architectenbureau gmp Architekten maakte het masterplan voor het gebied.

Het park gaat uit acht ‘eilanden’ bestaan waar met name veel duurzame woningen worden gerealiseerd. Het masterplan heeft wel een gemengde functie. De focus ligt op het opvangen van zonne-energie om de energievoorziening van de gebouwen te ondersteunen. De reden hierachter is dat Qingdao een bovengemiddeld aantal zonuren heeft per jaar. Ook wordt gebruik gemaakt van windenergie.

Het ecopark wordt tien vierkante kilometer groot en is daarmee volgens de architecten bijna even groot als Berlijnse Mitte-wijk. De gebouwen worden op de groene heuvels van het gebied bij Qingdao gebouwd. De eilanden worden door verschillende wegen met elkaar en met de Gele Zee verbonden.

Het park wordt met steun van de Duitse Society for Sustainable Building (DGNB) en Transsolar Consultants gerealiseerd. De oplevering van het gehele project staat gepland voor 2015.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl