Interieur

Check the Light – Luxmeter

Vanaf vandaag is de ‘Check the Light – Luxmeter’ als App in de App store te downloaden. Met deze app kun je met je iPhone of iPad de hoeveelheid dag- en kunstlicht meten. De gemeten luxwaarde is een belangrijke indicator voor de hoeveelheid ‘gezond licht’.

De hoeveel licht in een ruimte is bepalend voor wat er in die ruimte kan gebeuren. Een luxwaarde tussen de 300 en 500 is voldoende voor normaal kantoorwerk, maar wist je dat voor het op gang houden van ons biologisch systeem een luxwaarde van 1000 de ondergrens is? Binnenplanten hebben minimaal 800 lux nodig om te overleven. Belangrijke kengetallen om mee te nemen in het gebruik van bijvoorbeeld kantoorruimtes, scholen en zorgcentra. Door de functie van de hoeveelheid licht inzichtelijk te maken wil SLD iedereen stimuleren verder te gaan dan alleen ‘taakverlichting’ en te streven naar ‘gezond licht’ waarmee vitaliserende gebouwen ontstaan.

Daglicht is goed voor de gezondheid en noodzakelijk voor ons bioritme. Daglicht is gratis en buiten ruim voorradig. Maximaal gebruik maken van daglicht draagt zo bij aan duurzame en energiezuinige gebouwen. De Check the light – luxmeter geeft een goede indicatie van de hoeveelheid licht in binnen- en buitenlocaties. De uitleg over de luxwaarden geeft aan wat de functie van het licht in de ruimte is. Gaat het alleen om taakverlichting of worden de positieve effecten van daglicht volledig benut? De Check the light – luxmeter is tot en met 31 december 2011 gratis te downloaden in de App Store. Vanaf 2012 kost de App € 1,59.