Nieuwbouw

Cellenbeton slim verborgen achter isolerend paneel

Door de toenemende isolatie-eisen moeten ook wanden van cellenbeton steeds dikker worden. Voor Ytong reden om een andere weg in te slaan. Op de vakbeurs Geveltotaal werd de Ytong-pluswand getoond: cellenbeton in combinatie met een geïsoleerde staalpaneel.

Wanddikten van 30 centimeter of meer zijn in de praktijk wel realiseerbaar, maar niet aantrekkelijk. Om bij een geringere dikte van het cellenbeton ? uitgegaan wordt van 150 millimeter ? te kunnen voldoen aan hoge isolatie-eisen, is gekozen voor een goed isolerende voorzetwand.

Die biedt tegelijkertijd allerlei vorm- en kleurmogelijkheden, waardoor Ytong opdrachtgevers en architecten in één klap een veel breder productgamma kan aanbieden voor bedrijfshallen en dergelijke. De voorzetwand bestaat uit een laag isolatiemateriaal (pur/pir, eps of steenwol) en een dunne plaat staal. Uitgangspunt is een geprofileerde staalplaat van 0,63 of 0,70 millimeter dikte met een 200 micron dikke Plastisolcoating als beschermlaag. Bij bouwen kan worden uitgegaan van een werkende breedte van 900 tot 1100 millimeter en standaardlengten tot maximaal 11,4 meter. Er is keuze uit bijna vijftig kleuren en tien verschillende plaatprofielen, die niet alleen verticaal, maar ook horizontaal of diagonaal zijn toe te passen.
De combinatiewand wordt compleet gemonteerd geleverd. De wandplaten van cellenbeton worden tegen of tussen de stalen draagkolommen gemonteerd. Het isolerende staalpaneel komt daar ?koud? tegenaan. Het voordeel van deze opbouw blijkt niet alleen te schuilen in de thermische isolatie, maar ook in de mate van brandwerendheid. Die ligt aanmerkelijk hoger dan bij veel andere wandconstructies.
Ytong spreekt van vijf tot zes uur, waar volgens Bouwbesluit 30 of 60 minuten de norm is.