Nieuwbouw

Cayan Tower (SOM) officieel geopend

In Dubai is de Cayan Tower geopend. De 307 meter hoge, door SOM ontworpen woontoren maakt een opvallende ‘twist’. Deze draaiing heeft niet alleen visueel effect. De 75 verdiepingen van de Cayan Tower hebben een zeshoekige plattegrond, die oogt als een geknikte rechthoek. De vloeren roteren spiraalsgewijs de hoogte in rondom een cirkelvormige gebouwkern. Dit heeft deels een constructieve functie: door de draaiing krijgt de wind geen grip op de toren.

Doordat het gebouw een helixvorm heeft, is een optimaal uitzicht vanaf ieder appartement (495 in totaal) gegarandeerd, aldus SOM. “Het lagere gedeelte van de toren is georiënteerd op de dynamische boulevard aan de haven Dubai Marina terwijl de bovenste zicht hebben op de Golf”, zegt projectarchitect Ross Wimer.

De bewoners worden tegen de hete woestijnzon beschermd door geperforeerde metalen gevelplaten die om de betonnen kolomconstructie heen zijn gewikkeld. Door de kolommen op ingenieuze wijze de hoogte in te laten bewegen heeft SOM het voor elkaar gekregen om ondanks de bijzondere vorm volgens een gestandaardiseerde constructiemethode te werk te gaan.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant