Algemeen

Cao lonen in de bouw moet snel bindend worden verklaard

De cao’s in de bouw die het gevolg zijn van het sectoraal overleg voor de periode 2011-2012 werden nog steeds niet algemeen bindend verklaard door een koninklijk besluit. De overheid zet hierdoor de deur naar oneerlijke concurrentie en zelfs naar sociale fraude in de bouw wagenwijd open.

Waarover gaat het? De collectieve arbeidsovereenkomsten die gesloten worden in het paritair comité voor het bouwbedrijf moeten opdat ze ook van toepassing zouden zijn op alle bouwbedrijven algemeen bindend worden verklaard door een koninklijk besluit. Dit KB kan maar een terugwerkende kracht hebben van één jaar.

Zonder nieuw KB zijn een aantal bedrijven, onder andere de buitenlandse bedrijven, niet meer gehouden om de lonen van de bouw te respecteren. Er is vandaag reeds een grote vorm van deloyale concurrentie in de sector. Wetgevende laksheid in dit domein is dus zeker niet wenselijk. De Confederatie Bouw vraagt dus dat de cao’s onmiddellijk algemeen bindend worden verklaard.

Ook de financiering van het Fonds voor Bestaanszekerheid in de bouw komt door het uitblijven van een KB in het gedrang. Momenteel int de RSZ deze bijdrage op basis van afspraken tussen de sociale partners. Indien de afspraak niet wordt omgezet in een KB loopt ook de financiering van het FBZ gevaar.
Build for Life