Algemeen

CO2-bijdrage: duizenden bouwbedrijven in het ongewisse

In theorie hebben bouwbedrijven tot 30 juni de tijd om aangiftes en betalingen te doen van de zogenaamde CO2-bijdrage (solidariteitsbijdrage die de werkgever betaalt voor het privé-gebruik van zijn camionette door zijn werknemer). De wet die deze aangelegenheid regelt, is echter nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Bovendien is de vrijstellingsprocedure zeer omslachtig en onduidelijk. De hele reglementering (en haar totstandkoming) blinkt trouwens uit in onduidelijkheid. Bouwbedrijven weten niet of, hoeveel en wanneer ze een CO2-bijdrage moeten betalen en hoe ze moeten aantonen dat deze niet op hen van toepassing is. Bouwunie eist snel opheldering en een verschuiving van de uiterste regularisatiedatum.

Op elke bedrijfswagen moet een CO2-bijdrage betaald worden. Ook een wagen of camionette voor woon-werkverkeer valt onder deze verplichting. Tot eind vorig jaar werd een uitzondering gemaakt voor “collectief vervoer in de bouw”. Arbeiders die samen in een camionette van thuis naar de werf reden, of omgekeerd, waren collectief vervoer en hun werkgever moest geen CO2-bijdrage betalen.

De programmawet van 27 december 2005 beperkt het collectief vervoer tot camionettes waarin “naast de chauffeur” nog twee werknemers meerijden voor minstens 80% van het traject en voert de CO2-bijdrage voor de anderen in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2005. Met deze nieuwe regeling zouden dus bijna alle bouwbedrijven plots bijdrageplichtig worden. Bouwunie berekende dat dit voor een doorsnee bouwbedrijf een meerkost betekent van 75 euro per maand per camionette ! En dit in een sector die enorm moet concurreren tegen scherpe prijzen van bedrijven uit de nieuwe EU-lidstaten.

De regering besliste hierop het programmadecreet te laten amenderen via een wetsvoorstel. Dit beschouwt camionettes met één rij zitplaatsen met minstens twee werknemers (in plaats van de chauffeur plus twee) als collectief vervoer en dus genietend van de vrijstelling van de CO2-bijdrage. Dat wetsvoorstel is al sinds 14 mei goedgekeurd in de Kamer, maar nog altijd niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Ook de programmawet is nog niet verschenen in het Belgisch Staatsblad. In het ontwerp van programmawet staat onder andere een uiterste regularisatiedatum van 30 juni 2006 vermeld, d.i. datum waarop de werkgevers uit de bouwsector de juiste CO2-bijdrage(s) moeten betaald hebben.

Het is voor de bouwbedrijven allesbehalve duidelijk of ze moeten betalen, hoeveel ze moeten betalen en hoe ze kunnen bewijzen dat hun camionettes niet onder het toepassingsgebied van de CO2-bijdrage vallen. Het is immers de werkgever die moet bewijzen dat er met zijn camionette geen privé-kilometers worden afgelegd. De RSZ weet zelf niet welk bewijs sluitend of nuttig kan zijn. Hoe kan de werkgever dit dan aantonen ? Men kan en mag niet verwachten van de werkgever of de werknemer dat zij om de haverklap documenten invullen met de kilometerstand van het voertuig. De hele reglementering is té omslachtig en ondoorzichtig.

Bouwunie vraagt alvast dat de minister een redelijke regularisatieperiode invoert, bijvoorbeeld tot september. De werkgevers moeten vanaf de publicatie van de wet in het Belgisch Staatsblad voldoende tijd krijgen om zich in regel te stellen. Daarnaast vraagt Bouwunie een eenvoudige en duidelijke procedure voor werkgevers die voor de vrijstelling van de CO2-bijdrage in aanmerking komen.
Build for Life