Nieuwbouw

Buro B brengt licht binnen in kantoorgebouw Limoco

Limoco, specialist in ventilatie- en afzuigsystemen, heeft haar intrek genomen in een gloednieuw kantoorgebouw met geïntegreerde expositieruimte langs de industrieweg noord in Opglabbeek. Het project werd ontworpen door Buro B. Zij wilden de professionaliteit alsook de innovatieve werkwijze van Limoco weerspiegelen in het beglaasde en flexibele gebouw.

Van loods naar glazen volume

Het Limburgse bedrijf Limoco dat al 35 jaar thuis is in industriële ventilatie, heeft zich onlangs ook toegelegd op woningventilatie. Wegens plaatsgebrek was een deel van de kantoren en de toonzaal van het bedrijf reeds naar de loods verhuisd. Het zal niet verbazen dat deze locatie, o.a. door het gebrek aan voldoende daglichttoetreding, niet het goede voorbeeld is van een aangename werkomgeving.
Het ontwerpteam van Buro B werd gevraagd een oplossing voor deze situatie te bedenken en het bedrijf een nieuwe uitstraling te bezorgen. Het architectenbureau ontwierp een nieuw kantoorgebouw met geïntegreerde toonzaal waarbij veel aandacht werd geschonken aan daglichttoetreding en ruimte voor groei. De behoefte van het bedrijf vandaag is immers niet dezelfde als de behoefte van morgen.

Daglicht langs alle kanten

Om het gebouw van veel daglicht te voorzien, werd het nieuwbouwvolume los getrokken van de bestaande werkplaats. Deze scheiding heeft ook een gunstig effect inzake brandveiligheid. Het gebruik van patio’s, ter hoogte van de aansluiting met de bestaande loods, zorgt ook voor extra daglichttoetreding en een relatie met de buitenomgeving. Telkens zijn ze ingekleed als mooie buitenruimte: daktuin, vijver...

Lees verder op Architectura.be