Algemeen

Building Heroes: de bouwsector (her)verovert de jongeren

In België moeten jaarlijks 20.000 werkaanbiedingen voor bouwvakkers worden ingevuld en dit ondanks de economische crisis...
Geen makkelijke taak en het zal nog moeilijker worden nu de aanvragen steeds toenemen en er steeds meer nieuwe groene jobs worden gecreëerd. De tewerkstelling in de bouwsector zal met bijna 30 000 eenheden toenemen, dat is 15% van de huidige bezoldigde tewerkstelling... Hoewel de sector een ware "boom" doormaakt, zal ze dus worden geconfronteerd met een groot tekort aan geschoolde arbeiders.

Daarom besloot de bouwsector op zoek te gaan naar jonge talenten...

Building Heroes Village: de bouwsector slaat haar tenten op op EuroSkills 2012
EuroSkills 2012, het grootschalige Europese evenement voor de promotie van manuele, technische en technologische beroepen, wordt op 4, 5 en 6 oktober van dit jaar georganiseerd in Spa-Francorchamps. De bouwsector zal er haar intrek nemen in een "Building Heroes Village" waar het publiek op een ludieke en didactische manier zal kunnen kennismaken met de verschillende bouwvakken.

Epicentrum van dit Building Heroes Village, dat zich uitstrekt over meer dan 1.500 meter, wordt de "try a skill" zone. Hier kunnen jongeren in het gezelschap van professionele bouwvakkers, maar ook jongeren die een bouwopleiding volgen, zich inwijden in meer dan 12 verschillende beroepen. Van metselen tot het plaatsen van mozaïeksteentjes, van het besturen van bouwwerktuigen op een simulator tot het aanleggen van een gigantisch elektrisch circuit... Alle activiteiten die worden aangeboden, verrassen en schetsen een beeld van een dagelijkse realiteit waaraan de jongeren misschien zelf ooit zullen deelnemen.

Het Building Heroes Village zal ook beschikken over een ludieke attractie. In de 'live' zone zullen de bezoekers drie dagen lang kunnen zien hoe een huis wordt gebouwd. De verschillende etappes worden opgezet als een televisieshow waar de jongeren kunnen aan deelnemen.

Een uitzonderlijk evenement vraagt om uitzonderlijke acties. Om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten van het 6de leerjaar in België de kans te bieden om hun dagje Euroskills 2012 en hun bezoek aan het Building Heroes Village in de beste omstandigheden te beleven, plannen de regionale afdelingen van het Fonds voor de Vakopleiding in de Bouwnijverheid tal van omkaderings- en promotieactiviteiten voor alle lagere scholen.

Building Heroes wenkt de jongeren ook online
We leven in een digitaal tijdperk en meer dan 90% van de jongeren tussen 10 en 12 jaar surft op het internet. Veruit de meesten van hen (70%) verklaren dat ze er regelmatig games op spelen[1]. Daarom besloot het Fonds voor de Vakopleiding in de Bouwnijverheid om een uniek 'serious game' te ontwikkelen: "Building Heroes".

Dit spel speelt zich af in de nabije toekomst en de spelers kruipen in de huid van Max of Sophie, twee jongeren die er een zaak van maken om de goede praktijken in de bouwvakken in ere te herstellen. Zo testen de jongeren niet alleen hun kennis, maar leren ze ook wat er allemaal komt bij kijken om een huis te bouwen. In een ludieke en dynamische context krijgen ze een heleboel informatie over de realiteiten en voordelen van een opleiding tot een bouwberoep.

"Building Heroes" is vanaf 04 oktober 2012 online op het volgende adres: www.buildingheroes.be
Build for Life