Tuin

Brusselse Grote Markt kleurt binnenkort groen

Elk jaar prijkt tijdens de eindejaarsperiode een reuzengrote kerstboom op de Brusselse Grote Markt. Ook dit jaar zal dit niet anders zijn, ware het niet dat deze boom niet zomaar een boom is. Het exemplaar komt namelijk uit een PEFC-gecertificeerd bos. Dit betekent dat het bos duurzaam beheerd wordt en dus een mooie toekomst tegemoet gaat. Een idee dat de stad Brussel wel kon bekoren. « Zo tonen we dat de traditie behouden kan blijven, met respect voor de toekomst van onze planeet en wat we nalaten voor de volgende generaties », vertelt Philippe Close, Schepen bevoegd voor Toerisme van de Stad Brussel en voorzitter van VisitBrussels.

Groen is meer dan alleen maar een kleur

Vanaf 16 november zal pal op het midden van de Brusselse Grote Markt een PEFC-gelabelde kerstboom opdoemen. Deze wordt aan zijn zij geflankeerd door kleinere gelabelde exemplaren die de kerststal in een groen kleedje steken.
Het exemplaar zal ongetwijfeld weer vele kijklustigen trekken uit binnen-en buitenland. Door te kiezen voor een PEFC-gelabelde kerstboom zet de stad Brussel zijn duurzame beentje voor en sensibiliseert groot en klein. Een mooi gebaar tijdens deze kerstperiode.

Stad Brussel steunt Internationaal Jaar van de Bossen

2011 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Bossen. Het motto daarbij is “Forests for people”. Zo wil de organisatie duurzaam bosbeheer in de kijker zetten, evenals het behoud en de duurzame ontwikkeling van alle soorten bossen. Overal ter wereld vinden het hele jaar door activiteiten plaats om mensen te sensibiliseren. Dat is nodig, want de bosoppervlakte wereldwijd neemt zienderogen af. Momenteel beslaan de bossen 31% van de landoppervlakte wereldwijd. Het grootste bosverlies vindt plaats in Afrika en Zuid-Amerika, gevolgd door Oceanië en Noord- en Centraal-Amerika. In Europa (inclusief Rusland) neemt de bosoppervlakte met mondjesmaat toe.
« Als overheid moeten wij elk initiatief ondersteunen dat gericht is op duurzame ontwikkeling. In tegenstelling tot de private sector is onze doelstelling het welzijn van alle burgers et de non profit tegen elke prijs. We spelen dis een essentiële rol in het steunen van dergelijke projecten van de toekomst », voegt Philippe Close er aan toe.

Wat is PEFC?

PEFC staat voor : Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes.
Het PEFC-label op hout of papier duidt aan dat het product zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde bossen. Het label werd in het leven geroepen door PEFC Internationaal, een wereldwijde NGO die alle actoren van het bos groepeert: bosgebruikers, boseigenaars, wetenschappers, de industrie en milieuverenigingen. PEFC, het grootste boscertificatiesysteem ter wereld, garandeert dat de bossen beheerd worden volgens strikte criteria met een evenwicht tussen de ecologische, sociale en economische functies van het bos. Zo wordt de toekomst van de bossen veilig gesteld. Een gezond bos is van levensbelang voor dieren, planten en mensen. De controles gebeuren door onafhankelijke auditeurs, zowel in het bos als in de hele keten dat het papier of het hout aflegt om tot bij de eindconsument te komen. Alle hout- en papierproducten (meubels, agenda’s, printpapier, deuren,...) kunnen het PEFC-label dragen.