Verbouwen

Brussels Telexgebouw onderging metamorfose

Afgelopen maart werd de renovatie van het befaamde Telexgebouw van Léon Stynen langsheen de Brusselse Noord-Zuidverbinding opgeleverd. Het concept van Crépain Binst Architecture werd bekroond met de energieprijs van het Brusselse Gewest en het gebouw wordt intussen gepromoot als voorbeeld in de categorie gerenoveerde kantoorgebouwen.

Renovaties van bestaande kantoorcomplexen tot duurzame en energiezuinige gebouwen met een hoogstaand bouwfysisch comfort en een flexibele indeling vormen steeds opnieuw een uitdaging. Het voor die tijd vooruitstrevende kantoorgebouw dat architect Léon Stynen voor de Telexdiensten ontwierp bevindt zich boven de ondergrondse Noord-Zuidverbinding in hartje Brussel. In dit omvangrijke kantoorcomplex van zo’n 14.500 m² brengen de hoge raampartijen het licht tot diep in het gebouw en laten ze tevens toe om de kantoren optimaal in te richten.

Het in 1958 opgeleverde gebouw was op velerlei vlak een technisch hoogstandje, waaraan echter vijftig jaar later moet worden gesleuteld. De bouwheer wenste het gebouw te renoveren om het te verhuren als marktconforme kantoren. Een audit wees uit dat alle technieken verouderd waren en dat de gevels grote koudebruggen vertoonden. Hierop werd dan ook beslist werd om alle technieken weg te nemen en te vervangen door hedendaagse performante apparatuur. Bovendien werd tevens tot doel gesteld om de koudebruggen volledig op te vangen. De uitdaging bestond erin om het gebouw om te bouwen tot een zeer performant energetisch gebouw.

Lees verder op Architectura.be