Algemeen

Brussel draait gemengde projecten de nek om

De Europese Beschikking maakt de financiering van gemengde projecten steeds minder goed mogelijk. Aan het woord is Judith Corsmit, directielid vastgoedwaarde van Woongoed Middelburg. De Europese Beschikking maakt projecten zoals het recentelijk door Woongoed afgeronde project Panorama Stromenwijk onmogelijk.

Zo heeft Woongoed de bouw van het complex, een combinatie van winkels, horeca, jeugdhonk en woningen, geheel gefinancierd met WSW-borging. Iets wat met ingang van 2011 niet meer kan: WSW-borging is dan immers niet meer voorhanden voor functies die geen dienst van algemeen of economisch belang zijn. De bouw van de winkels, horeca en appartementen in het complex zou Woongoed dan moeten hebben voorgefinancierd. De banken zouden ook geen krediet hebben verstrekt: terugverdienen door hogere huren of verkoopprijzen is niet mogelijk, het complex ligt immers in een herstructureringswijk.

Om een dergelijk complex voortaan te financieren zouden andere terugverdiennormen gehanteerd moeten worden bij de berekening van de bedrijfswaarde van de dure huurappartementen. Of door de bouw te financieren met eigen middelen, zoals verkoopopbrengsten of overtollige liquide middelen uit huuropbrengsten.

Gebaseerd op: Aedes Magazine
Build for Life