Algemeen

Brugge krijgt een opmerkelijk politiekantoor

In zijn begroting voor volgend jaar maakt het stadsbestuur middelen vrij voor wegenwerken, maar ook voor cultuur. En er komt een nieuw, opmerkelijk politiekantoor aan de Louis Coiseaukaai. Brugge begint in 2008 met de bouw van een nieuw politiecommissariaat aan de rand van de stad. Het gebouw zal 20 miljoen euro kosten en zou in 2011 klaar moeten zijn.

Het nieuwe gebouw zal over 2.000 vierkante meter aan zonnepanelen beschikken, naar verluidt de grootste oppervlakte voor een overheidsgebouw in Vlaanderen.

Het ontwerp wordt via een wedstrijd bepaald. Prioriteiten daarbij worden duurzaamheid, energiezuinigheid en de verplichte productie van groene stroom.

De zonnepanelen moeten groenestroomcertificaten opleveren. De jaarlijkse opbrengst van de verkoop van elektriciteit wordt op 130.000 euro geraamd, waardoor de investering van 1,7 miljoen euro op 13 jaar terugverdiend zal zijn.

Recordbedrag voor wegenwerken
De eerste begroting van de nieuwe coalitie is goed voor 246 miljoen euro. Het schepencollege maakt een recordbedrag van 10 miljoen euro vrij voor wegen- en rioleringswerken. Brugge heeft ook zijn zinnen gezet op een nieuw cultuurfestival na dat van Brugge 2002. Het festival zou in 2010 moeten plaatsvinden en er wordt volgend jaar al een half miljoen euro voor ingeschreven.

Er komen ook nieuwe klassen bij voor de stedelijke nijverheids- en taalleergangen voor volwassenen, die nu al 10.000 cursisten tellen en daarmee de grootste zijn in Vlaanderen. De stad wil ook de kerk van de Rode Nonnen voortaan gebruiken voor de stedelijke academie.

Na al deze investeringen houdt het Brugs bestuur nog een spaarpotje over van 39 miljoen euro.
Build for Life