Vastgoed

Britse particuliere huurhuizen gevaarlijk

Ongeveer een miljoen particuliere huurwoningen in Groot-Brittannië zijn zo slecht dat het gevaarlijk is erin te wonen. Ze tochten te veel, de elektriciteitsleidingen zijn onvoldoende veilig en het achterstallig onderhoud is groot. Dat blijkt volgens de BBC uit een rapport van een overheidsinstituut. Volgens de regering zijn er in Groot-Brittannië ongeveer drie miljoen particuliere huurwoningen.

Het instituut waarschuwt dat het aantal onveilige huizen de komende jaren zal stijgen. Niet alleen worden er minder sociale huurwoningen gebouwd, ook beknibbelt de regering op juridische hulp en sociale voorzieningen voor huurders.

Gemeenteraden proberen het probleem aan te pakken, maar klagen dat de wetgeving onduidelijk en onwerkbaar is. Zo heeft de regering-Cameron het idee van een landelijk register van particuliere verhuurders laten varen.

De verwachting is dat de komende jaren steeds meer Britten op zoek moeten naar een particuliere huurwoning. Zij hebben een te laag inkomen om een huis te kopen. De gemeentebesturen zetten bovendien mensen ertoe aan zich tot de particuliere huizenmarkt te wenden, omdat er lange wachtlijsten voor de sociale huurwoningen zijn.

Lees verder op Architectenweb.nl