Brand in huis: Wat nu?

Bron: Bouw & Wonen
We wensen het niemand toe en hopen dat iedereen ervan gespaard blijft. Alleen kan het altijd gebeuren, ook bij jou. Ben je er op tijd bij, dan kunnen brandblussers een wereld van verschil maken, maar waar moet je nog opletten als er een brand uitbreekt in je huis? In dit artikel krijgt u een aantal waardevolle tips die uw leven en dat van uw gezin kunnen redden.

Reactietijd

Hoe sneller je reageert hoe beter: het kan soms op een seconde aankomen. Word je dus gealarmeerd, reageer dan onmiddellijk. De vuistregel is om je woonst zo snel en veilig mogelijk te verlaten. Slaapt iedereen? Roep dan luid om hen te wekken. Rookmelders kunnen ook levens redden, zorg dus voor voldoende rookmelders in huis.

Welke deuren?

Rook is nooit een goed teken. Ontsnapt er rook door de kieren, dan vermijd je de deur in kwestie. Zie je geen rook, voel dan even aan de deur. Is ze koel, dan kun je ze gebruiken. Blijkt er vooralsnog een brand gaande achter de deur, sluit ze dan onmiddellijk weer af. Is geen enkele deur een optie, dan moet je langs de ramen.

Inhalatie

Het is voornaam om je rookinhalatie tot een minimum te beperken. Dat lukt het best wanneer je zo laag mogelijk bij de grond blijft. Op handen en knieŽn vermijd je de meeste rook. Hoewel je instinct lopen sneller zal vinden, is het belangrijk dat je op de grond blijft en kruipend je weg naar buiten tracht te vinden. Rookinhalatie zal je immers desoriŽnteren en zelfs bewusteloos maken. Bedek dus ook je neus en mond. Als het kan, gebruik je daarvoor een vochtige doek. Deze rookfilter levert je ongeveer een minuut op.

In brand staan

Wanneer je kledij vuur vat, moet je stoppen, vallen en rollen. De rolbeweging zal de vlammen relatief snel verstikken. Bedek je gezicht met je handen terwijl je deze actie uitvoert.

Rook blokkeren

Wanneer je op geen enkele manier de plaats van het onheil kunt verlaten, is het voornaam om in paniek te raken. Je moet er nu alles aan doen om de rook weg te houden en de brand te blokkeren. Zoek de veiligste plek en dek alle luchtgaten af met doeken of tape.

Meer weten? Surf naar de Brandblusstore, het adres voor brandblussers en brandpreventie.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo