Algemeen

Belgische consumenten scoren slecht op brandveiligheid

In meer dan een derde (35 %) van de Belgische huishoudens, goed voor ongeveer 1,6 miljoen woningen zou geen enkele rookmelder geïnstalleerd zijn, aldus een nieuw onderzoek van Nest Labs, Inc. In samenwerking met YouGov* vroeg Nest meer dan 1000 Belgische consumenten naar hun aanpak en kennis in verband met brandveiligheid, en dit naar aanleiding van de Belgische Veertiendaagse van de Veiligheid, de jaarlijkse bewustmakings- en preventiecampagne van de FOD Binnenlandse Zaken.

“Moderne huisbranden slaan vier keer sneller over dan 40 jaar geleden. Het vuur kan een kamer al in een paar minuten helemaal innemen. Toch blijkt uit ons onderzoek dat miljoenen Belgische huishoudens nog steeds onbeschermd en onvoorbereid zijn,” zegt Lionel Paillet, General Manager voor Europa bij Nest Labs.

“Wij vinden dat een rookmelder meer moet doen dan een schel alarmsignaal laten horen. De nieuwe Nest Protect test zichzelf automatisch en gaat tot tien jaar mee. Dit is ook de eerste melder voor huishoudelijk gebruik waarvan je het alarm kunt uitzetten met je gsm, zonder dat je extra hardware nodig hebt. En net als de eerste Nest Protect vertelt hij je wat het probleem is en kan hij zelfs een melding naar je gsm sturen.”

Een rookdetector, de eerste stap naar preventie.

Volgens Tim Renders , een Leuvense brandweerman en brandveiligheidsconsulent, worden er in België dagelijks gemiddeld 32 branden gemeld, goed voor een totaal van bijna 12.000 branden per jaar in het land. In 2014 kostten die branden 69 mensenlevens.

Ondanks het verontrustende aantal van 34 doden dat alleen al dit jaar werd opgetekend zijn heel wat woningen in ons land tot op vandaag niet beschermd. In Wallonië, bijvoorbeeld, zijn rookmelders al sinds 2006 verplicht in elke woning. Toch ontbreken ze nog steeds in 19 % van de woningen. Ook 33 % van de respondenten in Brussel en 44 % in Vlaanderen gaf aan geen rookmelders in huis te hebben.

Die opvallende cijfers hebben mogelijk te maken met de negatieve reputatie van rookmelders in België. Volgens de enquête vindt bijna drie kwart (73 %) van de respondenten dat er vervelende aspecten zijn aan rookmelders. Het vaakst genoemd worden daarbij valse of hinderlijke alarmsignalen (36 %), het ‘getsjirp’ bij een bijna lege batterij (30 %) en het feit dat men de batterijen moet verwijderen om het alarm uit te zetten (23 %).

Zelfs van de respondenten die wel een rookmelder hebben, geeft 78 % toe dat ze die niet maandelijks testen en 13 % dat ze dit belangrijke veiligheidstoestel zelfs nooit testen. Het hoeft dan ook niet te verrassen dat maar één op vier mensen verklaart er alle vertrouwen in te hebben dat alle rookmelders in hun woning op dit moment perfect functioneren.

Belgische gezinnen scoren slecht op brandveiligheid

Hoewel rookmelders de kans dat men in een brand om het leven komt met de helft verminderen , vormen ze maar één onderdeel van een degelijk huiselijk veiligheidsplan dat de bewoners moet toelaten snel te reageren in geval van brand. Een ander element is het vluchtplan.

Minder dan één op de tien respondenten (8 %) geeft aan dat ze een vluchtplan (een geplande ontsnappingsroute) hebben en dat zij of andere leden van het huishouden dit al hebben geoefend. Maar niet alleen een gebrekkige voorbereiding vergroot het risico voor de Belgen. Een alarmerend cijfer van 92 % van de respondenten wil nog dingen redden alvorens zichzelf in veiligheid te brengen.

De top vijf van zaken die een Belgisch huishouden zou trachten te redden, is:
1. Portefeuille / handtas (67 %)
2. Huisdieren (54 %)
3. Gsm (52 %)
4. Huis-/autosleutels (47 %)
5. Computer/tablet (34 %)

Een factor die er mogelijk mee verantwoordelijk voor is dat de respondenten niet begrijpen hoe dringend ze zichzelf in veiligheid moeten brengen, is het feit dat de meerderheid van de Belgische respondenten (86 %) onderschat of niet weet dat een brand vandaag maar 5 minuten nodig heeft om een kamer in lichterlaaie te zetten, tegenover 30 minuten in de jaren 1970. Bijna één op de tien (9 %) geloofde zelfs dat het 30 tot 59 minuten zou duren.

Koolmonoxide, een vijand om in de gaten te houden.

Koolmonoxidedetectoren (CO-melders) zijn volgens de Belgische wet niet verplicht. Toch waren er in 2014 meer dan 550 CO-gerelateerde voorvallen, waarbij in totaal 27 mensen het leven lieten . Hoewel 79 % correct antwoordde dat blootstelling aan CO tot de dood kan leiden, gaf ruim drie kwart (77 %) van de respondenten toe niet over een alarm te beschikken.

Verontrustend is ook dat bijna één op vijf (19 %) Belgische respondenten denkt dat men een CO-lek kan herkennen aan een opvallende geur en dat bijna één op tien (6 %) denkt dat het een zichtbaar gas is. Beide zijn onjuist en er is dan ook een duidelijke nood aan sensibilisering.

derzoeksmethode
Deze enquête werd afgenomen door YouGov bij een onderzoeksgroep van 1056 mensen, representatief voor de Belgische bevolking vanaf 18 jaar, tussen 27 augustus en 2 september 2015. De enquêtes werden online afgenomen.

Ook interessant


Build for Life