Algemeen

Bouwvallige beschermde schuur

OPWIJK - De gemeente Opwijk koopt de bouwvallige beschermde schuur van de oude pastorie achter het Hof ten Hemelrijk om ze te restaureren. Burgemeester Albert Beerens (VLD) voert hoogdringendheid aan, hoewel de slechte toestand van de schuur al in 1997 aangeklaagd werd.

De gemeente wordt eigenaar van het pand aan de Oude-pastoriedreef voor 7.238 euro (291.000 fr.). De ontmanteling en de restauratie worden op 11.248 euro (453.743 fr.) geraamd. Een toelage zal zestig procent van dat bedrag dekken. Greta Paesmans van Monumenten en Landschappen beschreef de slechte toestand van de schuur al in 1997. Het pand werd door toedoen van de Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) een jaar later als monument beschermd. Karel Robijns van Monumenten en Landschappen adviseerde de gemeente in 1999 om de schuur te restaureren. De HOM waarschuwde geregeld voor instortingsgevaar, maar zonder succes. Het vorige gemeentebestuur reageerde niet. Pas als het nieuwe gemeentebestuur geïnstalleerd werd met een coalitie tussen CD&V en VLD, kwam er een beetje schot in de zaak. Burgemeester Beerens zette de omgeving van de schuur af. Het duurde uiteindelijk tot vandaag voor een verdere stap in het dossier.

Paul Verhaevert van Inzet wilde een beslissing zien voor gans het gebied, maar de oude pastorie is nog bewoond. Het huis wordt nog niet te koop aangeboden. Het schepencollege vroeg geen advies aan de cultuurraad. ,,Maar zodra we het dossier uitbreiden tot de rest van het domein, krijgt de cultuurraad zijn zegje'', belooft de burgemeester.
Build for Life