Algemeen

Bouwvakkerstekort in Vlaams-Brabant

Jaarlijks stroomt een duizendtal nieuwe bouwvakarbeiders in in de Vlaams-Brabantse bouwsector, van wie de helft geschoold is. Dat is net zo veel als er arbeiders de sector verlaten. "Het gevolg is dat de bouwbedrijven niet kunnen groeien en op termijn ook de vervanging van werknemers in het gedrang komt." Dat zegt Christel Wouters, voorzitster van de Vlaams-Brabantse Bouwunie.

Uit een enquête die de Bouwunie recent uitvoerde onder de circa negenhonderd kleine en middelgrote Vlaams-Brabantse bouwbedrijven die lid zijn, blijkt dat deze het overwegend goed doen. Een kwart heeft nu meer opdrachten dan tijdens het vorige kwartaal. Dat heeft ook geleid tot een stijgende tewerkstelling: 13 procent heeft de voorbije weken een of meer personeelsleden aangeworven.

Schommelingen
Wat de korte termijn betreft verwacht 17 procent nog meer werk in de eerste drie maanden van 2007, 12 procent verwacht een daling. De voorspelde afkoeling van de bouwconjunctuur lijkt er in Vlaams-Brabant aan te komen, want 17 procent denkt dit najaar minder opdrachten te hebben, terwijl 8 procent er meer verwacht. Acht procent denkt de komende maanden meer mensen aan te nemen, terwijl evenveel van plan is om personeel te ontslaan.

Op de vraag of de huidige prijzen winstgevend zijn, antwoordt slechts 29 procent ja. Zevenenzestig procent draait break-even en 4 procent maakt verlies. De Bouwunie vraagt daarom onder meer lagere loonlasten, flexibelere arbeid en goedkopere uren.. Ook de Vlaams-Brabantse aannemers willen in de eerste plaats lagere sociale lasten, gevolgd door minder administratie, verlaagd btw-tarief voor nieuwbouw, verhoogde strijd tegen zwartwerk en minder vennootschapsbelasting.

Prijsstijging
Een specifiek probleem voor Vlaams-Brabant is de sterke prijsstijging van de bouwgronden. Op vijf jaar tijd zijn deze met 120 procent gestegen in Halle-Vilvoorde en met 173 procent in het arrondissement Leuven. Daardoor neemt de bouwgrond een flinke hap uit het budget van bouwlustigen. Dit vertaalt zich in een sterke stijging in Vlaams-Brabant van de stedenbouwkundige vergunningen voor appartementen (+48,4 procent) in de eerste 8 maanden van 2006, maar een daling met 11 procent voor eengezinswoningen.

Al deze cijfers werden donderdag bekendgemaakt naar aanleiding van de start van de werking van de Bouwunie in de provincie Vlaams-Brabant. De Bouwunie is de bij Unizo aangesloten unie van het kmo-bouwbedrijf. De Vlaams-Brabantse afdeling omvat ook de Brusselse bouwbedrijven. Met de start van deze afdeling heeft de Bouwunie in elke Vlaamse provincie een actieve vereniging.
Build for Life