Algemeen

Bouwunie verwonderd over voorstel minister Van Velthoven

Minister van Werk Peter Van Velthoven (foto) herbevestigt vandaag in de pers zijn voornemen om hoofdaannemers aansprakelijk te maken voor de manier waarop de onderaannemers hun personeel uitbetalen. Dit voorstel lanceert hij ondertussen al bijna een jaar, zonder dat er concrete teksten met uitgewerkte toepassingen worden overhandigd. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, betreurt deze manier van handelen die bovendien in tegenstrijd is met hetgeen de minister met de sector afsprak op de rondetafels over zwartwerk in de bouw.
In december werd afgesproken om de regeling over de registratie van aannemers en de meldingsplicht van werken te vernieuwen en te moderniseren. Deze regeling bevat ook al een hoofdelijke aansprakelijkheid voor opdrachtgevers en hoofdaannemers. Daar bovenop nog een bijkomende aansprakelijkheidsreglementering leggen, is uiteraard van het goede teveel. Wanneer de bouwsector een eigen specifieke reglementering heeft, moet dit volstaan. Of was deze regering niet van plan de administratieve rompslomp terug te dringen?

Bouwunie betwist niet dat er in de bouwsector misbruiken bestaan en dat hier oplossingen voor moeten worden gezocht. Maar het zijn uiteraard in eerste instantie de inspectiediensten die moeten controleren of de werknemers correct vergoed worden, of de werkgever de arbeidsvoorwaarden naleeft, de veiligheidsvoorschriften nakomt, enzovoort.
De overheid kan deze verantwoordelijkheid niet zomaar doorschuiven naar de hoofdaannemer en de opdrachtgever. Het is niet de opdracht van de hoofdaannemer om na te gaan of een onderaannemer zijn werknemers correct betaalt en de wetgeving naleeft. Een ongenuanceerde uitbreiding van de aansprakelijkheid van de hoofdaannemer is dan ook uit den boze. Nu al kijken aannemers via een website na of ze hun onderaannemers volledig mogen uitbetalen dan wel bepaalde inhoudingen moeten doen. Bouwunie pleit voor een uitbreiding van de gegevens waarmee deze website wordt gespijsd.

Om de illegale praktijken een halt toe te roepen, wil Bouwunie ook de opdrachtgevers mee aansprakelijk maken. De goedkopere prijzen waartegen malafide bouwbedrijven hun diensten aanbieden (en die trouwens de markt ontwrichten) zouden bij hen immers onmiddellijk een belletje moeten laten rinkelen dat er iets niet pluis is. Ook particuliere opdrachtgevers mogen de dans niet ontspringen. Het is net in dit marktsegment dat heel wat kleinere bouwbedrijven moeten opboksen tegen oneerlijke concurrentie.

Ook interessant


Build for Life