Verbouwen

Bouwunie steunt voorstel voor dubbele slooppremie en vraagt snelle invoering

Bouwunie steunt voorstel voor dubbele slooppremie en vraagt snelle invoering
Bouwunie steunt het voorstel van Vlaams CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne om de Vlaamse slooppremie te verdubbelen tot 20.000 euro voor wie naast de federale btw-verlaging voor de sloop en heropbouw van een woning grijpt. “Er zijn nogal wat beperkingen om gebruik te kunnen maken van de btw-verlaging”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Hierdoor dreigen vele bouwers uit de boot te vallen. Het verdubbelen van de Vlaamse slooppremie is daarom een zeer welkome steun en een extra katalysator om de noodzakelijke relance van de bouw op gang te trekken. De maatregel moet wel voldoende lang van kracht zijn. Anders kan enkel wie nu al bouwplannen heeft ervan genieten.”

Na de bekendmaking van de federale regering dat het verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw vanaf 1 januari 2021 uitbreidt naar gans België, werd snel duidelijk dat er heel wat beperkingen zijn. Zo is de maatregel enkel bedoeld voor wie zijn enige woning bouwt. Wie al een woning heeft, kan niet van het verlaagd tarief genieten en wordt niet aangemoedigd om te kiezen voor sloop en nieuwbouw.

“Het gevolg zal zijn dat nog steeds veel oude woningen gerenoveerd zullen worden aan 6 procent btw, terwijl in sommige gevallen nieuwbouw energetisch een betere keuze is. De doelstelling van de positieve ecologische impact wordt hier voor een groot deel gemist”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Daarbij komt nog dat er veel extra administratie wordt gecreëerd door het verplicht indienen van een verklaring van de bouwheer samen met aannemingscontracten.”


Het verdubbelen van de Vlaamse slooppremie zou daarom een welkome ondersteuning zijn om bouwers een duw in de rug te geven en ze te laten kiezen voor afbraak en heropbouw.

Jean-Pierre Waeytens: “Met een slooppremie van 20.000 euro benadert men al voor een stuk het voordeel van de btw-verlaging. We hopen dat dit voorstel snel wordt doorgevoerd want de mogelijke verwachting kan zorgen voor uitstelgedrag, en dat is de grootste vijand van onze orderboeken. Ook moet de verhoogde premie een permanent karakter hebben. De periode van de beslissing om te bouwen tot de effectieve start van de werken duurt vaak al langer dan een jaar. Het moet de bedoeling zijn om mensen aan te moedigen en te stimuleren om te bouwen, en niet enkel ondersteuning te geven aan wie al concrete bouwplannen heeft. Daarnaast moet ook wie voor gewone nieuwbouw kiest extra ondersteund worden. Wie beter doet dan het verplichte E-peil, zou ook van een extra stimulans moeten genieten. Dat is nu nog te beperkt.”

Dat investeringen in de bouw nu meer dan ooit nodig zijn, is duidelijk. De vooruitzichten voor de sector zijn onzeker en weinig rooskleurig. Bijna één bouwbedrijf op drie geeft aan minder opdrachten te hebben. Dat blijk uit de meest recente bouwbarometer van Bouwunie. De orderboekjes zijn dan ook beperkter gevuld. 38 procent heeft nog voor minder dan 3 maanden werk. Slechts 1 op 5 zit nog goed voor meer dan een half jaar. 15 procent van de bevraagden denkt de komende maanden mensen te moeten laten gaan.

Ook interessant