Algemeen

Bouwunie steunt Energiecharter voor de Bouwsector

De Bouwunie schaart zich achter het “Energiecharter voor de bouwsector”, een initiatief van het Vlaams Klimaatnetwerk. De eerste bouwfirma’ s ondertekenen vandaag dit charter. Hiermee engageren ze zich om samen meer laagenergiewoningen te bouwen. De BOUWUNIE vindt een dergelijk privé-initiatief lovenswaardig, voor zover het geen bijkomende kosten, noch administratieve rompslomp voor de aannemers meebrengt. De BOUWUNIE meent dat daarnaast de overheid inspanningen moet leveren. Duurzaam bouwen is immers duurder dan gewoon bouwen. Heel wat (ver)bouwers zijn hierin slechts geïnteresseerd als, of net omdat, er financiële tussenkomsten zijn. De BOUWUNIE vraagt meer financiële of fiscale stimuli, zoals bvb. voor het beter isoleren van de woning, om de bouwlustige over de streep te trekken. Het Energiecharter komt alvast tegemoet aan de energieprestatieregelgeving die op 1 januari 2006 in werking treedt en strengere energieprestatienormen aan gebouwen oplegt. De BOUWUNIE sluit zich volledig aan bij de idee om het energieverbuik te beperken. Maar het gaat niet akkoord met het zware sanctiesysteem, de administratieve rompslomp en de complexe procedure die de regelgeving in het leven roept.

Uit een recente BOUWUNIE-enquête gehouden bij 200 van haar leden-aannemers (algemene aannemers en ruwbouwaannemers die actief zijn in de woningbouw) blijkt een toenemende aandacht voor duurzaam bouwen. Zo zeggen 88% van de ondervraagde aannemers dat hun klanten vragen naar milieuvriendelijke en/of energiezuinige toepassingen. Volgens 35% zit er een duidelijke stijgende lijn in deze trend. Deze toenemende aandacht van bouwheren voor duurzaam bouwen is positief. Maar duurzaam bouwen is duurder dan gewoon bouwen. Daarom zijn heel wat (ver)bouwers hierin slechts geïnteresseerd als, of net omdat, er financiële tussenkomsten zijn, zoals bvb. voor het beter isoleren van de woning. Er is dus nood aan meer stimuli. Die stimuli kunnen de vorm aannemen van premies, of van fiscale maatregelen. Vooral dit laatste instrument is erg in trek, onder de vorm van energiebesparende maatregelen. Concreet geven zeven energiebesparende maatregelen de particuliere (ver)bouwer per jaar en per woning een belastingvermindering van maximum 500 euro (voor aanslagjaar 2004: 600 euro). De BOUWUNIE is hiermee tevreden, maar pleit voor ruimere aftrekmogelijkheden. Zo moeten bijvoorbeeld het plaatsen van isolatie (muur, wand of vloer, ramen en deuren en sanitaire leidingen voor warm water), de jaarlijkse onderhoudsbeurt van de verwarmingsinstallatie, het plaatsen van een condensatieketel of een lagetemperatuurketel, eveneens in aanmerking kunnen komen. Daarenboven moet de jaarlijkse belastingvermindering verhoogd worden tot 1.000 euro (niet-geïndexeerd), en moet het gedeelte van het investeringsbedrag dat het geïndexeerde maximum overschrijdt, overdraagbaar worden naar een volgend aanslagjaar.

Het Energiecharter komt alvast tegemoet aan de energieprestatieregelgeving die op 1 januari 2006 in werking treedt. Dit decreet is een omzetting van de Europese Energieprestatierichtlijn en wil bereiken dat wie bouwt of verbouwt, investeert in goede isolatie en andere maatregelen om zijn energieverbruik te beperken. De BOUWUNIE sluit zich volledig aan bij deze doelstelling maar gaat niet akkoord met de manier waarop het decreet deze nobele doelstelling wil bereiken. Het decreet roept een complexe procedure in het leven, zorgt voor bijkomende administratieve rompslomp en last een zwaar sanctiesysteem in. Boetes zijn nodig, als stok achter de deur ingeval de energieprestatie-normen niet gehaald worden. Maar het opleggen van boetes wegens het niet naleven van puur administratieve formaliteiten gaat té ver. Zo geldt bijvoorbeeld een boete van 250 euro wegens het laattijdig indienen van bepaalde documenten. Deze buitennissige boetes moeten verdwijnen, aldus de BOUWUNIE. Enkel meer stimuleren trekt bouwheren over de streep. Hier is een belangrijke taak voor de overheid weggelegd.
Build for Life