Bouwunie pleit voor volwaardig systeem van duaal leren en werken

  BE   31 augustus 2017 Bron: Bouwunie
Bouwunie pleit voor volwaardig systeem van duaal leren en werken
De economie trekt aan. Bij de VDAB alleen al staan meer dan 1.700 vacatures voor bouwjobs open. Dat zijn er ruim 40% meer dan vorig jaar. De nood aan werkkrachten in de bouw is groot. Het gaat dan om mensen met technische en beroepsprofielen. Maar de bouwbedrijven zijn ook naarstig op zoek naar bachelors en masters.

De vraag naar jongeren die een bouwopleiding volgen, is dus groot. Om de overstap naar de arbeidsmarkt vlot te laten verlopen, is praktijkervaring noodzakelijk. Jongeren kunnen dergelijke ervaring bijvoorbeeld opdoen via stages. Sinds vorig jaar is daar een interessante mogelijkheid bij gekomen in het voltijds secundair onderwijs: het duaal leren en werken. Dit moet ervoor zorgen dat jongeren van de alternering tussen leren en werken een positieve keuze maken. Het biedt hen de beste ontplooiingskansen dankzij de combinatie van een sterke algemene vorming in de klas en levensecht leren op de werkvloer. Ze hebben de kans om iets te doen wat ze graag doen én krijgen tegelijk een heel goede voorbereiding op hun latere professionele leven. Bouwunie ziet veel kansen in het systeem van duaal leren en werken in het voltijds secundair onderwijs.

Vorig schooljaar startte een proefproject “duaal leren en werken”, o.a. in de 3de graad Ruwbouw. Dit schooljaar, 2017-2018, gaat duaal leren en werken ook van start in bijkomende richtingen zoals de 3de graad Afwerking ruwbouw (vloerder, tegelzetter, stukadoor), de 3de graad Decoratie- en schildertechnieken en het 7de jaar Dakwerken. Zo kunnen veel meer leerlingen in secundaire bouwscholen duaal leren en werken.

En voor Bouwunie mag dit nog uitbreiden. Naar andere opleidingen, zoals houttechnieken, binnen- en buitenschrijnwerk, installatietechnieken, ... En naar meer scholen.
In de hoop zo de negatieve tendens van al maar minder leerlingen in het bouwonderwijs te keren. Ter info: in het afgelopen schooljaar 2016-2017 zaten 8.111 leerlingen in de derde graad van het secundair onderwijs in Vlaanderen. In het schooljaar 2012-2013 waren dat er 8.582. Ook het aandeel van het aantal bouwleerlingen in het totaal aantal leerlingen daalt jaar na jaar (zie bijgevoegde cijfers).
Aantrekkelijke opleidingen spreken meer jongeren aan. Sterke, praktijkgerichte opleidingen bieden jongeren een hogere kans op een job die aansluit bij hun kunde en interesses.

Bouwunie hoopt ook dat het duaal leren en werken snel het stadium van het proefproject zal ontgroeien en een volwaardige leerweg wordt. Het zal zo zorgen voor een hogere instroom van gemotiveerde, goed opgeleide jongeren in de bouwsector.

“Jongeren die duaal leren en werken, komen met een pak ervaring en dus sterker op de arbeidsmarkt. De bouwsector heeft daar echt nood aan”, aldus Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie. “We zullen het duaal leren en werken dan ook actief promoten naar de bouwbedrijven toe zodat zij zich hiervoor voluit engageren.”
Dergelijk engagement houdt in dat voldoende bouwbedrijven leerwerkplekken aanbieden. Bouwunie vraagt de overheid om zeker ook te blijven investeren in de begeleiding van jongeren en bedrijven die in het duaal leren en werken-systeem stappen.

De bouwsector investeert trouwens zelf veel in het onderwijs. Zo heeft de bouw via het sectorfonds Constructiv een uitgebreid aanbod aan bijscholingen voor leerkrachten en leerlingen waar hopelijk ook dit jaar massaal op wordt ingetekend.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo