Algemeen

Bouwunie over registratie als aannemer

Bouwunie is tevreden dat de registratie als aannemer behouden blijft én dat de procedure sterk vereenvoudigd wordt. Het werken met een geregistreerde aannemer is een voorwaarde voor het verkrijgen van allerhande premies en belasting-verminderingen in de personenbelasting. Het laat aannemers toe zich te onderscheiden van diegenen die wetten en regels aan de laars lappen.
De regering besliste vrijdag ll. om de elektronische aanwzigheidsregistratie voor werknemers die arbeidsprestaties verrichten op een werf, verder uit te werken. De bespreking en invoering daarvan kan alleen maar in nauw overleg met de sociale partners uit de bouwsector gebeuren, aldus Bouwunie.

De regering heeft beslist om vanaf 1 januari 2011 de registratieprocedure voor aannemers te vereenvoudigen. De registratie als aannemer zal vanaf dan automatisch gebeuren bij de inschrijving van de bouwonderneming in de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Indien na de registratie blijkt dat de aannemer zich niet aan de regels houdt, kan een geschillencommissie die weer intrekken, maar ze nadien ook weer activeren.
Bouwunie is het ermee eens dat de registratie nog een belangrijke rol te spelen heeft. Niet meer zoals vroeger in de strijd tegen de koppelbazen. Hiervoor zijn in samenspraak met de sector al andere controlemiddelen ingevoerd. Maar het is voor Bouwunie van belang dat aannemers die hun klanten wensen te laten genieten van voordelen zoals de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven (o.a. de levering en plaatsing van dakisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, dubbel glas en de vervanging van oude verwarmingsketels door condenserende ketels) en van premies voor gelijkaardige uitgaven, zich moeten kunnen onderscheiden van die aannemers die het niet zo nauw nemen met verschillende wettelijke verplichtingen.

Bouwunie wijst erop dat er dringend een KB moet komen met de voorwaarden voor het behoud of eventuele reactivering van het registratienummer. Aannemers moeten zo snel mogelijk en uiterlijk tegen begin 2011 weten waar ze aan toe zijn.

Daarnaast vraagt Bouwunie dat een elektronische aanwezigheidsregistratie op werven grondig onderzocht wordt, in nauwe samenspraak met de sociale partners uit de bouwsector. Vraag is of dergelijke systemen wel degelijk fraude bestrijden en geen bijkomende discriminatie opleveren van Belgische bedrijven ten opzichte van buitenlandse bedrijven die hier werken. De meeste bouwbedrijven in België zijn trouwens KMO’s die veel verschillende kleine werven hebben en er zijn maar heel weinig werven die hermetisch afgesloten kunnen worden.
Build for Life