Algemeen

Bouwunie over fiscale maatregelen regeerakkoord

De Bouwunie is verheugd enkele van haar belangrijke fiscale eisen in het regeerakkoord terug te vinden. De Bouwunie voorstellen hebben tot doel de Vlaming zijn (ver)bouwplannen betaalbaar te laten uitvoeren. De verhoogde vrijstelling op de eerste schijf van de registratierechten en de verlenging van de verlaging van de schenkingsrechten zijn positief. Bouwunie betreurt evenwel dat het Europese gemiddelde van deze registratierechten (4,8%) nog steeds niet gehaald wordt. Bouwunie betreurt eveneens dat de verlaging van de schenkingsrechten niet definitief is ingevoerd. Voor een aantal in het regeerakkoord voorziene maatregelen dringt de Bouwunie aan op overleg met de sector. Zo bvb. de opsplitsing van de milieuheffing en de aanpak van de leegstandsproblematiek. Het pact tussen de Vlaamse regering en de Vlaamse gemeenten en provincies voor een bedrijfsvriendelijke fiscaliteit moet er dringend komen. Het pact moet een halt toeroepen aan "pestbelastingen".

De Bouwunie is verheugd dat haar voorstel betreffende de verlenging van de tijdelijke verlaging van de schenkingsrechten op bouwgronden in het regeerakkoord opgenomen is. De Bouwunie vraagt wel dat de maatregel definitief wordt. Ook wordt de gevraagde bouwverplichting op dergelijk geschonken gronden ingevoerd. Nog positief is de invoering van het Bouwunie-voorstel aangaande de tijdelijke bevriezing van de waarde van een woning (kadastraal inkomen) m.b.t. het gewestelijk deel van de onroerende voorheffing ingeval van renovatie. De kostprijs voor de Vlaamse schatkist is eerder beperkt omdat de maatregel leidt tot een uitgestelde meeropbrengst, in plaats van een vermindering van de inkomsten. Ook het vereenvoudigen van de meeneembaarheid van de registratierechten en de verhoogde vrijstelling op een eerste schijf van de registratierechten zijn positief. Toch bepleit de Bouwunie een drastische verlaging van het tarief van de registratierechten. Het registratierecht moet herleid worden naar het Europese gemiddelde - 4,8% zonder België en 5,2% met België. Het effect van een dergelijke maatregel is onmiddellijk voelbaar bij de consument.

De Bouwunie dringt aan om betrokken te worden bij de voorbereidende werken van de opsplitsing van de milieuheffingen. De Bouwunie vreest namelijk dat de bouwondernemingen het gelag zullen betalen omdat ofwel de regulerende – en waarschijnlijk niet aftrekbare – heffingen, ofwel de aftrekbare retributies zo ruim mogelijk zullen gespreid worden. Ook wil de Bouwunie gehoord worden bij de aanpak van het probleem van de leegstand en verkrotting. De Vlaamse regering wil een verbeterde werking van de Wooninspectie, maar de Bouwunie ziet meer heil in een stimulerend beleid. Verbouwen moet aangemoedigd worden en een nieuwe reglementering moet zorgen voor meer rechtszekerheid, meer transparantie en een administratieve vereenvoudiging. De Bouwunie hoopt verder dat de geplande fiscale stimuli voor investeringen en innovatie ook ten goede komen aan bouwondernemingen en niet alleen aan de innovatieve of hoogtechnologische industrieën.

Bouwondernemingen gaan vaak gebukt onder verschillende en vaak zware "pestbelastingen" (bvb. belasting op drijfkracht, op personeel, op milieuhinder…). De gemeentes leggen deze belastingen op om hun kastekorten te verminderen, en dat kan niet, aldus de Bouwunie. De Bouwunie hoopt dan ook dat de Vlaamse regering het geplande pact met de Vlaamse gemeenten en provincies voor een bedrijfsvriendelijke fiscaliteit daadwerkelijk sluit.
Build for Life