Nieuwbouw

Bouwunie over Natuurherstelwet: Aanpassingen nodig om bouwsector te ontzien

Bouwunie over Natuurherstelwet: Aanpassingen nodig om bouwsector te ontzien
"Het moet mogelijk zijn om de Europese Verordening Natuurherstel aan te passen op maat van een land of regio. In het belang van heel wat sectoren, zeker de bouwsector. Want met hoe de verordening er nu uitziet, verhoogt het risico op een vergunningstop voor bouwprojecten en infrastructuurwerken”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Bouwunie uit haar bezorgdheid naar aanleiding van de huidige onderhandelingen om tot een Belgisch standpunt te komen in aanloop naar 20 juni. Dan zitten de Europese ministers van Leefmilieu samen in de Raad van de EU.

Natuurlijk zijn het milieu, klimaat en biodiversiteit actuele thema’s. Maar ook de economie moet blijven draaien. Dus komt het erop aan om een evenwicht te vinden. En ons land is niet hetzelfde als onze buurlanden of andere landen binnen Europa. En Vlaanderen is niet hetzelfde als Wallonië. Net daarom is het van belang om eigen regionale accenten te kunnen leggen.

Opbod aan klimaatmaatregelen

Het voorstel van Verordening komt bovenop de al bestaande of in opmaak zijnde klimaat- en natuurdoelstellingen. Bouwunie verwijst naar de Europese eis om tegen 2050 klimaatneutrale gebouwen te hebben. Belangrijk en terecht, maar niet evident, gezien ons verouderd gebouwenpark. Bovendien zullen we moeten bijbouwen, om tegemoet te komen aan onze demografische groei. “Er is een beetje een opbod aan klimaatmaatregelen”, besluit Bouwunie.

Ook interessant